Politik

TV 2 erfarer: Regeringen vil hjælpe Mærsk med op imod 5 milliarder kroner

Regeringen er på vej med en hjælpepakke til A.P. Møller-Mærsk på op imod 5 milliarder kroner frem mod 2022. Det erfarer TV 2. CLAUS FISKER / Scanpix Denmark

Regeringen er på vej med en hjælpepakke til A.P. Møller-Mærsk på op imod 5 milliarder kroner frem mod 2022. Det erfarer TV 2.

A.P. Møller-Mærsk og regeringen er ved at blive enige om en aftale, der skal lempe Mærsks udgifter i Nordsøen med op imod fem milliarder kroner.  Aftalen ligger lige nu på forhandlingsbordet i FInansministeriet, hvor flere af Folketingets partier mødes.

Mærsk skal have en økonomisk håndsrækning, så det kan betale sig at renovere oliefeltet Tyra i Nordsøen for op imod 30 milliarder kroner. Og altså fortsat udvinde gas fra feltet i Nordsøen.

Martin Rune Pedersen, driftsdirektør for Maersk Oil, sagde i en pressemeddelelse 30. december 2016 at kunne man ikke finde en løsning med et politisk flertal, var det slut med gassen.

- Vi har endnu ikke fundet en økonomisk holdbar løsning for at udnytte de tilbageværende ressourcer i Tyra-feltet, og en sikker nedlukning vil derfor blive påbegyndt med det mål at stoppe produktionen 1. oktober 2018.

Han tilføjede, at Maersk Oil fra 1. januar ville begynde at tildele ressourcer til det arbejde, der skal til for at nedlukke Tyra-feltet. Nu har man så i stedet annonceret efter arbejdskraft.

Tyra-feltet producerer 90 procent af den gas, vi bruger i Danmark. Og Dansk Folkeparti er meget opsat på, at en aftale skal falde på plads.

- Der er ingen tvivl om, at det er fællesskabets værdier. Det vil vi gerne have udvundet, have beskattet og så få noget god velfærd for de penge, siger finansordfører Rene Christensen (DF).

Meningen er at pengene skal betales tilbage, når, eller hvis, olieprisen stiger igen. 

Aftalen mellem staten og Mærsk skal blandt andet sikre at DUC, Dansk Undergrunds Consortium, hurtigere end før kan afskrive de store investeringer, der skal laves i Tyra, skriver finans.dk.