Politik

Regeringens næste 100 dage: Her kan de sejre

Regeringens første 100 dage på magten har mødt kritik. Men måske venter der sejre forude i de næste 100. Kom med til redaktionsmøde på Christiansborg.

Anders Langballe (politisk redaktør, @Alangballe): Hej venner. Så gik der 100 dage med den nye regering. 100 dage med rimelig blandede anmeldelser fra både venner og fjender. Men der ligger jo også nye 100 dage forude. Regeringen har varslet forskellige større tiltag - tilbagetrækningsreform, SU-udspil og de vil også sænke personskatterne. Og der skal også forhandles om en bandepakke og boligskat… Jeg synes, det ser tungt ud for Løkke, Samuelsen og Pape, hvis der skal hives solide politiske sejre hjem. Hvor ser I, regeringen kan skaffe sig nogle sejre?

Peter Lautrup (politisk analytiker, @PLautrupLarsen): I øjeblikket ser sejrene ud til at ligge uden for Folketinget. Europol-aftale, trepart om efteruddannelse og yderlig udflytning af statslige arbejspladser. Men den slags kommer dårligt ned på scorekortet. Så svært ser det ud. Ikke lige til at splitte Socialdemokratiet og DF.

Christiansborgsnak

TV 2s politiske redaktion diskuterer og analyserer dansk politik fra morgen til aften. Fremover vil vi med jævne mellemrum viderebringe de diskussioner, vi løbende har, her på TV2.dk. 

Følgende artikel er et uddrag af en intern debat mellem Christiansborgredaktionen på Facebook. Der er redigeret og rettet en smule i den originale tekst, for at forbedre læsbarhed og forståelse. 

Anders Langballe: Jeg tror, Lautrup har ret. Det ser tungt ud for VLAK. Hvad hører I på Christiansborgs gange og rundt om i ministerierne - kan regeringen affinde sig med at blive administratorer af fællesmængden af det, S og DF kan blive enige om? Og hvem har de største udfordringer med det?

Karen Clement (politisk reporter, @karenclement): Lautrup, vi må ikke håbe for Løkke, at han er ligeså pessimistisk som dig :-)  Kunne regeringen ikke risikere i det mindste at hive en sejr hjem på bandepakken?

Gunilla Roijer (politisk journalist, @GunillaRoijer)Hvis man skulle finde et lys i mørket og være bare lidt optimistisk på en anskudt regering, kunne det være på tilbagetrækning - både S og DF holder dør på klem på tilbagetrækning, hvis der kommer en ordentlig solid ordning for nedslidte. Og jo, bandepakke kommer såmænd nok i hus, og det tror jeg også et eller andet sted, at boligskatten gør....

Peter Lautrup: Problemet med bandepakken er, at der formentlig kun kommer en politisk aftale om det såkaldte udvidede zoneforbud. Paragrafferne må vente på den juridiske finjustering. Og hvor meget kan man? DF og sikkert også sosserne vil sige, at det ikke er nok.

Thomas Funding (politisk analytiker, @thomasfunding): De er jo politikere, de vil gerne have deres politik igennem  Og spørgsmålet trænger sig jo på: Hvad er ideen med en borgerlig-liberal regering, hvis den ikke kan føre borgerlig-liberal politik?

Hans Redder (politisk reporter, @hansersej): Den argumentation vil jeg gerne anholde, Funding. For vil den her regering egentlig overhovedet måles på de politiske resultater? Det virker til, at særligt LA har besluttet sig for, at det vigtigste er at få tydeliggjort, at den her regering er liberal. Vel vidende, at de ikke kommer igennem med deres politiske udspil om alt fra Uber, pensionsalder og topskat. Når vi når frem til et valg, kan de fortælle danskerne, at der er to veje i dansk politik: Regeringen, der vil reformer og lavere skat, vs. S-DF, der bare siger 'nej'. Om man kan vinde et valg på dét efter en valgperiode, hvor man intet har fået igennem, ved jeg ikke. Men det synes at være strategien...

Thomas Funding: Det har du ret i Hans. Derfor skal du også studere detaljerne i mine formuleringer! Jeg skriver, at tålmodigheden ikke findes alle steder i regeringen. Jeg har talt med folk i både LA og især i Venstre, der er voldsomt frustrerede over situationen. Det er i høj grad den frustration, vi nu ser som vinkler om en fastlåst regering i diverse analyser. Og jeg tror, frustrationen vil boble yderligere over, hvis man ikke får brudt dødvandet.

Jesper Vestergren (politisk reporter, @jesper_vh): Mit indtryk er, at regeringspartierne (især de nye i klassen fra Konservative og Liberal Alliance) er kontrolleret utålmodige. De er selvfølgelig ivrige efter at sætte borgerlige fingeraftryk på landet, men de ved også godt, at deres manøvrerum er ret begrænset jævnfør flirten mellem Mette Frederiksen og Thulesen Dahl. Derfor er strategien, at de samler alt krudtet (og alle pengene) til sidste halvår af 2018, hvor de så kan give skattelettelser, sætte licensen ned og sænke registreringsafgiften yderligere. Det kan mærkes på de enkelte husholdningers økonomi lige inden folketingsvalget i 2019 - og håbet er derfor, at det smitter af på velviljen til at stemme på de tre regeringspartier, når vælgerne står i stemmeboksen igen.

Mads Bisgaard (redaktionschef, @madsbis): Hvis man så 21 Søndags brunchsession forleden, må man jo forstå, at det ikke handler så meget om politiske resultater, men mere om regeringens interne liv. Hvad udad tabes, skal indad vindes, sagde Dalgas (Enrico Mylius Dalgas, 1828-1894, red.) Og i søndags også Samuelsen, dér midt i honningmelon og fint porcelæn. Forskellen er blot, at Dalgas ikke var afhængig af stemmer og 90 mandater. Det er VLAK derimod, og de trænger virkelig til noget akut politisk hedeopdyrkning. Nu! Jeg kan bare ikke se, hvor de sejre skal komme? Til trods for jeres fine forslag.

Kaare Sørensen (redaktør for sociale medier, @KaareSorensen):

Hans Redder: Jeg studerer altid dine formuleringer grundigt, Funding. Og tror. du har ret i, at der er forskellige syn på det spørgsmål internt i VLAK. Bed eksempelvis mærke i de her udtalelser fra Mette Abildgaard (K) forleden. Man behøver nok ikke have en ph.d i Besserwisser-studier for at kunne gennemskue, at det er en opfordring til særligt LA om, at der med fordel kunne skrues lidt ned for den liberale retorik i håb om at forbedre mulighederne for rent faktisk at nå til enighed med DF om noget politik.

Anders Langballe: Når man lytter til flere af ministrene, synes jeg, der tegner sig et billede af, at de er nået langt med at - for nu at bruge et efterhånden fortærsket udtryk - forventningsafstemme med sig: De kan leve med, at regeringens skarpe politiske profil bliver forbeholdt udspil og meldinger. Når tingene derimod skal føres ud i livet, er det så som så med de liberale sejre. Glæden ved at sidde centralt - altså i ministerierne - er tilstrækkeligt. Og når man sidder der og administrerer, så falder der også lidt af i form af indflydelse, bekræfter de hinanden.

Mads Bisgaard: "Så længe, det er en god proces," som de siger i HR.

Anders Langballe: Ja, det er lidt den fornemmelse, man efterlades med, Bisgaard.

Mads Bisgaard: Det vil jeg sgu til at sige, når Statsradiofonien på et tidspunkt i 2017 slår os på en nyhed. "Op med hovedet Funding, så længe det har været en god proces..."

Thomas Funding: Det bliver ikke mig, der bliver slået på en nyhed.

Karen Clement: Der er tydeligvis andre end regeringen, der har brug for sejre.

Jesper Vestergren: Dalgas? Som i Kaspar Dalgas, der i verdens flotteste fodboldtrøje blev topscorer i Superligaen i sæsonen 2001/2002?

Thomas Funding: Du har nok ret Anders, men de mange, der ikke nyder livet som ministre, er ikke så tålmodige, er mit indtryk! Og det åbner for en anden pointe, synes jeg: Venstre skal passe på med ikke at lade sig rive for langt fra midten. Det distancerer dem fra DF og også fra midtervælgerne. Der som bekendt afgør valgene. Hjort-doktrinen om ikke at skubbe store vælgergrupper fra sig og ikke lade sig slå af S på velfærdsdagsordenen, den virker til at være trængt.

Thomas Funding: OB, OB, OB op i top!

Mads Bisgaard: Det er nu kun fodbold og usædvanligt gode curlingresultater ved et OL, der kan afspore en god og tilstræbt saglig politisk debat. Hjørring slog forresten OB ud i pokalen. Det er både Karsten Lauritzen og jeg svært begejstrede for. Men nu må I have mig undskyldt. Jeg skal have bestilt en Megafon af regeringens første 200 dage. Regner med at Gunillas grønne fingre står for æresporten.