Politik

Danske politikere må efterlade telefoner på vej mod Rusland: Frygter spionage

Udenrigspolitisk Nævn er på vej til Rusland, men har måttet efterlade smartphones og it-udstyr hjemme. Risikoen for spionage er for stor.

- Farvel smartphone. På vej til Rusland med Udenrigspolitisk Nævn, hvor vi er blevet frarådet at have gadgets med af hensyn til sikkerheden.

Sådan skriver tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (RV) på Facebook her til morgen.

I stedet er han blevet udstyret med en god gammeldags Nokia-telefon.

Og det er en rigtig god ide, hvis man spørger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier med fokus på Rusland. Russerne kopierer nemlig indholdet på telefoner og computere.

- Når du kommer til afgangshallen i lufthavnen og skal forlade Rusland, så bliver nogen bedt om at aflevere deres udstyr. Og så bliver det taget væk og kopieret. Russerne vil især se, hvem man har været i kontakt med under opholdet i Rusland, siger han.

Er man særligt udsat som dansker?

- Det kommer an på, hvem man er. Jeg rejste med en militærdelegation, hvor en to-stjernet general blev prikket på skulderen lige med det samme. Vi danskere skal have visum for at komme ind, så russerne er udmærket klar over, hvem alle er. Så de vil selvfølgelig være opmærksomme på, at der kommer en delegation af danske politikere som nu, siger Flemming Splidsboel.

Politikerne er på vej til Moskva og Murmansk for blandt andet at se på sejlruter i form af Nordvest- og Nordøstpassagerne. Men de er ikke de eneste, der kan være mål for russernes interesse.

- Det kan også være forretningsfolk eller militærfolk, man er opmærksomme på. Men almindelige danskere på weekendtur til Moskva bliver ikke stoppet. Journalister behøver heller ikke altid at være bange, men der er en risiko, siger Flemming Splidsboel.

- Tilbage i Sovjet skulle al russisk kontakt med udlændinge registreres. Der er vi dog ikke endnu, men det er et temmelig paranoidt system.

Alle er udsatte overalt

Anbefalingen om at lade smartphones og computere blive hjemme kommer fra Center for Cybersikkerhed via Udenrigsministeriet.

Center for Cybersikkerhed hører under Forsvarets Efterretningstjeneste, og her er man ikke i tvivl om, at spionage mod danskere på rejse i udlandet - altså ikke kun til Rusland - er en alvorlig trussel mod rigets sikkerhed. Derfor har centeret udarbejdet en vejledning målrettet især officielt udsendte danskere på rejse i udlandet.

Her står der blandt andet:

- Lad så vidt muligt arbejdscomputer, tablet eller smartphone blive hjemme og medbring i stedet låneudstyr, som kun giver adgang til de mest nødvendige informationer og programmer.

Du skal heller ikke tage imod gaver i form af smarte USB-nøgler, når du er på konference i udlandet:

- USB-enheder anvendes i stort omfang til at di­stribuere informationer og som reklameværk­tøj på firmamesser og konferencer. Men disse enheder bliver også anvendt til at distribuere forskellige former for malware. Derfor bør in­gen fremmede USB-enheder tages i brug.

Og så skal man aldrig logge på et fremmed netværk – det er nemlig også en vej ind i din computer eller telefon.

Det har ikke været muligt at komme i kontakt med Martin Lidegaard eller andre medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn for en uddybende kommentar. Udvalgets formand, Søren Espersen (DF), vil hverken be- eller afkræfte, at medlemmerne har ladet deres sædvanlige IT blive hjemme.