BLOG: For nyligt råbte Kristian Jensen ”Hurra for globaliseringen” 13 år efter, at hans bog med samme titel udkom.

Kristian Jensen er nu gået til kamp for åbenheden i et interview i Berlingske på årets første forårsdag i 2017. Og i Radikale Venstre fik vi varme forårsfornemmelser.

Afstanden mellem RV og V blev pludselig kortere. Jeg ser et Venstre, der er mere attraktivt. Jeg ser et Venstre, hvor der er liberalt håb tilbage. Jeg ser en kamp, som vi kan kæmpe sammen, og det er kampen for et åbent Danmark.

I Europa er der to veje. Dem, der kæmper for lukkethed. Det er Marine Le Pen, Geert Wilders og Nigel Farage. Og så er der dem, der repræsenterer en åben tilgang. I Radikale Venstre mener vi, at et åbent Danmark er bedst.

Der er tre særlige områder, hvor Venstre og Radikale Venstre kan arbejde sammen.

For det første skal Venstre og Radikale Venstre slå ring om EU. Uden EU havde vi ikke en flygtningeaftale med Tyrkiet. Uden EU havde vores stemme i klimadebatten været svag. Uden EU havde vi ikke haft den frihandelszone, som virksomheder på stribe hylder.

For det andet skal Venstre og Radikale Venstre beskytte international lov. Vi skal respektere FNs konventioner. Vi skal kæmpe utrætteligt for den verdensorden, som har forhindret verdenskrige efter 1950’erne. International lov er modpolen til krig og den stærkes ret.

For det tredje skal Venstre og Radikale Venstre arbejde sammen om respekten for andre kulturer. Der er stemmer, også i Venstre, der råber og skriger i konstant forfærdelse over bederum, tørklæder og halal-kød. Men de danske værdier er ikke truet. Og i et frisindet Danmark er der plads til alle kulturer. Heldigvis tyder det på, at Kristian Jensen er enig.

Det handler om vores indstilling. Når globaliseringens vinde blæser, har vi to muligheder. Enten sætter vi hegn op, som vælter før eller siden. For globaliseringen stopper ikke. Eller vi sætter møller op, som udnytter vinden. En af vingerne i møllen er uddannelse. Uddannelse lader dine evner følge med virkeligheden. Uddannelse giver dig kompetencer til at udnytte globaliseringen. Uddannelse giver dig tryghed.

Jeg er henrykt over, at Kristian Jensen vælger at råbe hurra for globaliseringen. Det gør Radikale Venstre også. Og derfor ser jeg et Venstre, der rykker tættere på Radikale Venstre.

Men tag ikke fejl. Vi har stadig til gode at se et Venstre, der fører liberal politik. Grænsekontrol, EU-modstand, flygtninge-modstand og massive besparelser på uddannelse vidner om, at Venstre har en nationalkonservativ fløj. Og det er en tung fløj, som kæmper for et lukket Danmark.

Radikale Venstre ønsker et åbent Danmark. Vores parti og Venstre har historisk været tætte. Radikale Venstre groede ud af Venstre. Og derfor tør jeg godt sige følgende:

Hurra for globalisering. Hurra for et åbent Danmark. Hurra for Kristian Jensen.