Politik

Støjberg efter afvisning af 3.000 ved grænsen: - Kontrollen virker

Næsten 3000 personer fra primært Syrien og Afghanistan er blevet afvist ved den danske grænse i 2016. Støjberg glæder sig over tallet.

Siden Danmark fik indført midlertidig grænsekontrol i januar 2016 og året ud er 2.901 personer blevet afvist ved grænsen. Det viser en opgørelse fra politiet.

Det er primært personer fra Syrien, Afghanistan og Irak, der ikke har kunne rejse ind i Danmark, men også Somalia og Eritrea optræder i top 10.

- Vi kan konstatere, at der er 3000 mennesker, der ikke er lukket ind i Danmark. Og det er 3000 mennesker, der ikke har ønsket at søge asyl her. Det er destabiliserende at have 3000 mennesker, hvoraf de fleste kommer fra Mellemøsten og Afrika, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg, der glæder sig over resultatet.

- Grænsekontrol virker. Derfor skal vi fortsætte den.

Forfalskede papirer

Politiet afviste i alt 2.901 personer på grænsen i Sønderjylland og ved færgelejerne på Lolland-Falster, og næsten alle de afviste personer kommer fra Mellemøsten og Afrika, især fra landene Syrien, Afghanistan, Irak, Eritrea og Somalia.

Politiet oplyser, at de personer, der er blevet afvist ved grænsen, typisk ikke har visum eller opholdstilladelse eller har forfalskede pas og id-kort.

Flere af de mennesker, der bliver afvist, har altså ikke ønsket at søge asyl i Danmark. Alligevel får de ikke lov til at rejse over grænsen.

- Jeg ønsker ikke, at vi skal være en mellestation for eksempel de syrere, der vil søge asyl i Sverige. Vi skal have styr på hvem der rejser ind og ud, og det har vi med grænsekontrollen, siger Inger Støjberg.

Grænsekontrollen er for nuværende forlænget til maj 2017.