Politik

Gade uenig med regeringen om politikerløn: - Vil gerne udstille hykleriet

- Personligt synes jeg, at det er et glimrende forslag, siger Søren Gade om et S-forslag, som regeringen er imod.

Venstres gruppeformand Søren Gade erklærer sig nu lodret uenig med regeringen i spørgsmålet om hvorvidt politikere frivilligt skal kunne gå ned i løn.

Det er Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass, der står bag forslaget, som skal behandles i folketingssalen i løbet af de kommende uger.

Et forslag, som har til hensigt at gøre det muligt for de politikere, der i årevis har harceleret mod alt for lukrative løn- og pensionsforhold for politikere, selv at fastsætte deres egne løn- og pensionsforhold.

Et forslag, som Søren Gade gerne så blev til virkelighed.

- Personligt synes jeg, at det er et glimrende forslag, siger han og fortsætter:

- For nu at være direkte: Når man hører debatten, kender hykleriet ingen grænser. Man står på talerstolen og tuder over at ens vederlag er for højt og pensionen er for høj. Men når man får muligheden for selv at bestemme over sit vederlag og pension, mener man det så reelt ikke alligevel? Det hykleri vil jeg gerne være med til at udstille, siger Søren Gade med slet skjult henvisning til blandt andet Enhedslisten, der længe har argumenteret for, at politikernes løn- og pensionsforhold er alt for generøse.

Alligevel stemmer Venstre - sammen med resten af VLAK-regeringen - nej til Socialdemokratiets forslag, forklarer Gade.

Det tjener politikerne på Christiansborg i dag

  • Folketingspolitikere får 638.351 kroner om året i vederlag - plus 61.167 i et skattefrit omkostningstillæg.
  • Dertil kommer pension, der varierer meget, alt efter hvor længe folketingsmedlemmet har siddet i Folketinget.
  • Folketingsmedlemmer er berettiget til pension, når de i én eller flere perioder har været medlem af Folketinget i mindst 1 år.
  • Pensionsindbetalingerne svinger mellem et årligt beløb på 86.598 kroner og op til 318.472 kroner om året.
  • Har man siddet i mere end 20 år, får man den højeste sats.

Kilde: ft.dk og Ritzau

- Regeringen er imod. Og Venstre støtter regeringen. Så Venstre som parti er imod forslaget.

Hvad er det, regeringen har imod forslaget?

- Det må du spørge regeringen om.

Gade oplyser til TV 2, at han ikke møder op i folketingssalen, når der skal stemmes om Socialdemokratiets forslag, og at han dermed slipper for at skulle stemme - en såkaldt 'clearing'.

Regeringstoppens beslutning

Det er højest usædvanligt, at en gruppeformand i et bærende regeringsparti erklærer sig lodret uenig med regeringens linje.

Ifølge TV 2s oplysninger havde Venstre oprindeligt givet Socialdemokratiet tilsagn om støtte til forslaget. Men efter et møde i regeringens koordinationsudvalg mandag besluttede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den øvrige regeringstop, at VKLA alligevel ikke ville bakke op om Socialdemokratiets forslag.

Tirsdag i denne uge diskuterede Venstre-gruppen pensionsforslaget på partiets gruppemøde, og her forsvarede Søren Gade ifølge flere kilder også forslaget, selv om regeringstoppen havde tilkendegivet, at de var imod.

Det førte til en ophidset diskussion, hvor flere gruppemedlemmer støttede Søren Gade i opgøret med den linje statsministeren havde udstukket.

Det er ikke første gang, at Søren Gade som gruppeformand undsiger regeringens politiske beslutninger offentligt. I forbindelse med diskussionen om placeringen af en politiskole i Vestdanmark sagde Søren Gade åbent, at Holstebro ville være en bedre placering end Vejle, som regeringen endte med at beslutte sig for.

Sidste efterår kritiserede Gade også åbent den daværende Venstre-forsvarsminister Peter Christensen i en sag om reparation af et dansk krigsskib.