Politik

Boeing sagsøger Danmark

En uenighed om udregninger af kampflys formåen udvikler sig til en stævning, skriver flere medier.

Boeing vil stævne den danske stat, efter at den amerikanske flyproducent blev vraget som producent af Danmarks nye kampfly. 

Det erfarer TV 2. Boeing bekræfter stævningen over for Ritzau. Samtidig understreger Boeing, at det sker på grund af manglende udlevering af dokumenter.

Også Forsvarsministeriet har nu bekræftet i en pressemeddelelse, at Boeing onsdag stævnede Forsvarsministeriet, Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) og Værnsfælles Forsvarskommando (VFK). 

Boeings model Super Hornet tabte til konkurrenten Lockheed Martins F-35-kampfly, som bliver Danmarks nye kampfly. 

Ifølge Forsvarsministeriet har Boeing anmodet om aktindsigt i processen omkring valget af kampfly i perioden 2005-2016. Forsvarsministeriet har endnu ikke truffet afgørelse i sagen, og derfor anser Boeing behandlingen af sagen som en reel afvisning af anmodningen om aktindsigt.   

Formålet med stævningen er derfor, at ministeriet, FMI og VFK’s afgørelse om aktindsigt ophæves, skriver Forsvarsministeriet.

Stævningen vil konkret rette sig imod Forsvarsministeriet. Dermed vil flyproducenten gøre alvor af en trussel, der blev fremsat i september sidste år, efter at det stod klart, at Lockheed Martins F-35-fly blev valgt frem for Boeings Super Hornet. 

Dengang oplyste Debbie Rub, vicepræsident i Boeing Global Strike, at flyproducenten er uenig i den danske stats evaluering af flyene.

- Som vi gjorde opmærksom på ved offentliggørelsen af beslutningen, så mener vi, at ministeriets evaluering af kandidaterne er behæftet med fundamentale fejl og blandt andet giver et forkert indtryk af F/A-18 Super Hornet-kampflyets pris og egenskaber, sagde hun dengang. 

Stærkt overraskende

TV 2s finanskommentator Ole Krohn kalder Boeings beslutning om at stævne den danske stat for "stærkt overraskende". 

- Man vil gerne komme igen en anden gang på de markeder. Og det er klart, at når man begynder at bide hårdt ud efter staten, er spillet gået fra, at man forsøger at møde hinanden, til at man mødes under mere hårde forhold, siger han og fortsætter:

- Nu går Boeing ud på andre europæiske markeder, hvor de slås med Lockheed Martin om at få ordrer. Der hiver Lockheed Martin bare papiret frem fra Danmark og siger; I kan se det sort på hvidt.

Svært at omstøde beslutning

Ole Krohn forklarer, at der er en lang række grunde til, at Danmark endte med at vælge Lockheed Martins fly frem for Boeings. En af årsagerne er, at en lang række andre lande også havde valgt Lockheed Martins fly. 

- Det gør det trods alt nemmere, når man skal finde ud af det under for eksempel Nato-øvelser. Så beslutningen fra politikernes side bliver rigtig svær at omstøde, siger han.

Samtidig medgiver Ole Krohn, at Boeing på den anden side må have vurderet, at der er en sag, siden de har truffet beslutningen om at stævne.

- Så nu går de direkte i struben på Forsvarsministeriet, som Boeing mener har klokket i det, og som de mener har obstrueret aktindsigtserklæringen fra deres side ved måned efter måned at nægte dem de oplysninger, de har bedt om, lyder det fra TV 2s erhvervskommentator.

To trin

Han henviser til, at Boeing har bedt om aktindsigt i al materiale fra konkurrencen om ordren på kampfly fra den danske stat. Ifølge Børsen har producenten her et halvt år senere stadig til gode at modtage et eneste dokument. 

Ole Krohn forklarer, at der nu er to trin i sagen. 

- Det er klart, at hvis de kan gå ind og påvise, at faktuelle oplysninger var grundforkerte i det materiale, som politikerne tog deres beslutning på, så er vi i en ny situation. Men kan man få indsigt i, hvad bevæggrundene var, så står vi i en ny situation, hvor de efter min mening kun har et valg, nemlig at sagsøge, lyder det fra finanskommentatoren og tilføjer, at et argument fra Forsvarsministeriets side kan være, at evalueringerne er fortrolige. 

Meget på spil

En del af årsagen til, at flyproducenten står stejlt på evalueringen af flyet, var ifølge Debbie Rub, at den kan få betydning for fremtidige valg i andre lande. 

- Vi tager dette skridt, fordi der er for meget på spil, dels i Danmark, men potentielt også i andre lande, der overvejer at anskaffe Super Hornet, sagde hun i september. 

Det har ikke været muligt at få Forsvarsministeriet til at bekræfte stævningen.

Ole Krohn vurderer, at stævningen er værdiladet. 

- Hvis man ser på det med nogenlunde neutrale øjne, så føler Boeing, at de har en sag. Så må man jo følge det spor og se, hvad kammeradvokaten, som typisk repræsenterer staten, kommer med af argumenter, siger Ole Krohn.