Politik

Støjberg langede ud efter ’griske flygtninge’ - nu svares der igen

JuraRådgivningen kritiserer Inger Støjberg og forsvarer flygtningefamilie, som Støjberg har kaldt "grisk".

Stop de griske flygtninge.

Sådan lød den klare besked fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) mandag på forsiden af BT.

I avisen fik ministeren trykt et længere debatindlæg under overskriften ”Flygtninge med krævementalitet”, hvor hun harcelerede over især én "flygtningefamilies griskhed”.

Inger Støjberg forklarer i debatindlægget, hvordan hun er blevet kontaktet af Tårnbys borgmester Henrik Zimino (S), der har gjort hende opmærksom på en sag, hvor et barn er kommet til Danmark og har søgt asyl og herefter søgt om familiesammenføring med sin familie. Da familien kom til Danmark, besluttede også de sig for at søge asyl, ”formodentlig fordi, det kan give dem et mere stabilt opholdsgrundlag i Danmark og flere privilegier”, skriver ministeren og nævner blandt andet, at Tårnby kommune dermed pludselig var forpligtet til at finde en bolig til familien.

Men i et åbent brev, bragt i Information, tager jurastuderende Asrin Mesbah fra JuraRådgivningen på Vesterbro, der har hjulpet den pågældende syriske flygtningefamilie, kraftigt afstand fra ministerens udlægning af sagen.

- Som partsrepræsentant synes jeg naturligvis, du burde have sat dig ordentligt ind i sagen, før du og Tårnbys borgmester Henrik Zimino (S) valgte at fare frem med urigtige påstande i pressen, skriver Asrin Mesbah i det åbne brev og angriber blandt andet Støjbergs kritik af, at det er beregnende at sende et barn afsted som ”spydspids” for derefter at søge om familiesammenføring med resten af familien.

- Denne familie har øjnet en spinkel chance for at få alle i sikkerhed ved at tage afsked med deres datter uden at ane, om de nogensinde skulle se hende igen. Det er ikke beregning. Det er dyb menneskelig ulykke, skriver Asrin Mesbah.

'Ubegribelig smålighed'

I det åbne brev forklarer Asrin Mesbah også, hvordan familien efter familiesammenføringen ikke havde andre muligheder end at rykke sammen i onklens lejlighed, som langt fra var stor nok til at huse de mange mennesker. Tårnby kommune ønskede ikke at hjælpe familien med at finde en anden lejlighed, og derfor rådede JuraRådgivningen derefter familien til at søge om asyl, ”hvorved kommunen ville være forpligtet til at finde en passende bolig til den traumatiserede familie fra Syrien.”

På trods af at familien nu har fået tildelt asyl, har de ifølge Asrin Mesbah stadig ikke fået hjælp fra Tårnby kommune. Derfor bor de stadig i onklens lejlighed og er "slet ikke opført i nogen som helst boligkø".

- I mine øjne er det udtryk for ubegribelig smålighed og ureflekteret hetz mod en befolkningsgruppe, der har meget ringe muligheder for at svare igen. Skal du endelig klandre nogen for denne fremgangsmåde, er det JuraRådgivningen og undertegnede og bestemt ikke familien. De flygtninge, jeg møder, er taknemmelige for at være i sikkerhed, skriver Asrin Mesbah og slutter med at invitere ministeren på besøg i JuraRådgivningen.

Information har forelagt ministeren kritikken, men det har ikke fået hende ikke til at ændre synspunkt.