Politik

Regeringen løfter sløret: De skal betale regningen for ny boligskat

Boligejere med store renteudgifter kommer til at betale en del af regningen for et nyt boligskattesystem.

Står det til regeringen, vil danskerne i de kommende år kunne trække færre af deres renteudgifter fra i skat.

Regeringen foreslår nemlig at sænke det såkaldte rentefradrag frem mod 2024. Det skal skaffe en del af de i alt 32 milliarder, som regeringen vil bruge til at finansiere en nyt boligskattesystem. 

Rentefradraget foreslås reduceret med to procentpoint i 2021 og yderligere ét procentpoint årligt fra 2022-2024. Dermed skaffes der i gennemsnit årligt 1,7 millarder kroner. 

Udover en sænkning af rentefradraget, foreslår regeringen at bruge penge fra det såkaldte finanspolitiske råderum - altså penge statskassen allerede råder over - til at finansiere den nye boligskat. Det fremgår af tal, som onsdag eftermiddag er blevet offentliggjort på regeringen.dk.

Økonom: Gør ondt på unge

Boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea vurderer overfor Ritzau, at en beskæring af rentefradraget især vil gøre ondt på unge, der har købt dyre boliger i landets store byer. 

- Rentefradraget spiller en afgørende rolle for førstegangskøbere i de dyre områder, så det vil især være denne gruppe, der kommer til at mærke det, siger hun til Ritzau.

S og DF imod flad boligskat

Regeringen er i øjeblikket i gang med at forhandle med Folketingets øvrige partier om et nyt boligskattesystem. Her har regeringen blandt andet foreslået at droppe den nuværende ekstra-skat, der bliver pålagt de dyreste boliger. I stedet skal der være en flad skat, så alle boligejere betaler samme procentsats i boligskat.

Det ser dog umiddelbart ud til at blive svært for regeringen at komme igennem med deres forslag om en flad boligskat. Både Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre mener, at de dyreste boliger skal pålægges en ekstra skat.

Regeringens forslag til en ny boligskat, som du kan læse mere om her, vil betyde en lavere boligskat for nogle boligejere.