Politik

Kritik af Danmark: Udviser flygtningebørn til 'torturlignende forhold'

Danmark udviser piger til omskæring i Somalia. Det er ren tortur, siger ledende overlæge.

Danmark udviser somaliske børnefamilier, selv om en udvisning kan føre til en omskæring af pigerne i familien, der i værste fald er livstruende, skriver Politiken.

Det møder kritik fra fagfolk og organisationer, som advarer om, at Danmark dermed udviser herboende flygtningebørn til 'torturlignende forhold', hvilket er i strid med menneskerettighedskonventionen.

- Hvis der er en væsentlig risiko for, at de vil blive udsat for omskæring, er det et klart brud på konventionen, siger formand for FN’s torturkomité Jens Modvig til Politiken

Ifølge WHO har 98 procent af alle piger og kvinder mellem 15 og 49 år været udsat for lemlæstende omskæring i Somalia. I det lys er det ifølge Jens Modvig 'meget problematisk', at Danmark udviser piger til Somalia. Ledende overlæge og speciallæge i gynækologi, Charlotte Wilken-Jensen, betegner over for Politiken omskæring af piger er 'ren tortur'.

- Omskæring er ikke bare et barbarisk, fysisk overgreb – det er også et psykologisk overgreb. Det er ren tortur, og det siger jeg ikke kun, fordi jeg personligt mener det, men fordi det ud fra et fagligt synspunkt er tortur, siger hun til avisen.

- Forfærdeligt ødelæggende og farligt indgreb

Charlotte Wilken-Jensen har beskæftiget sig med behandling af omskårede kvinder fra Somalia. Hun forklarer, at Somalia er et af de lande, der udøver den mest voldsomme form for omskæring, som ofte fører til infektioner i urinvejene og kønsdelene:

- Man fjerner stort set alt – det vil sige klitoris og de indre kønslæber. Derefter syer man de ydre kønslæber sammen, så der kun er et lille hul på størrelse med en tændstik tilbage. Det er jo et forfærdeligt ødelæggende og farligt indgreb. Særligt små piger kan dø af blodmangel, hvis det går galt.

Så sent som i februar fik en familie med piger på 1, 3, 9 og 11 år inddraget deres opholdstilladelse og blev udvist til Somalia. I efteråret sidste år fik en familie med piger på 9 og 16 år samme afgørelse. Udvisningerne sker som led i en genbehandling af 800 herboende somalieres opholdstilladelser. I sidste uge kom det frem, at godt halvdelen af dem, der har fået inddraget opholdstilladelsen, er børn.

Støjberg har 'ingen moralske betænkeligheder

I Udlændingestyrelsens egen rapport om lemlæstende omskæring af piger advarer FN-kilder mod, at det er udbredt i Somalia og foretages på piger mellem fem og 15 år efter et 'ekstremt psykologisk pres'.

Men ifølge fortrolige afgørelser om udvisning af familier til Somalia, som Politiken er i besiddelse af, nævnes hverken den rapport eller advarslerne om omskæring i udvisningssagerne. Det har ikke været muligt at få et interview med Udlændingestyrelsen, men i et svar til Folketinget forklarer styrelsen, at man ikke spørger ind til omskæring, da det 'påhviler den enkelte' udlænding at oplyse, hvad man frygter ved en udvisning. Hvis en familie nævner frygt for omskæring, vil det blive taget med i vurderingen, oplyser styrelsen til Folketinget.

Ifølge Red Barnet og Institut for Menneskerettigheder er det problematisk, at styrelsen ikke aktivt inddrager risikoen for omskæring i sagsbehandlingen i sager om udvisning af familier med piger.

Udlændingeminister Inger Støjberg har tillid til Udlændingestyrelsen og derved 'ingen moralske betænkeligheder':

- Det, at der foregår kvindelig omskæring i Somalia, betyder ikke automatisk i sig selv, at ingen somaliske kvinder kan sendes tilbage til Somalia, siger Inger Støjberg til Politiken.