Politik

Sådan vil eksperter ændre ungdomsuddannelserne: - Situationen er ikke acceptabel

Et deprimerende højt antal unge har hverken en ungdomsuddannelse eller et job, siger minister, der tager positivt imod ekspertanbefalinger på området.

Mulighederne for de 70.000 unge mellem 15 og 29 år, som hverken har gennemført en ungdomsuddannelse eller er en del af arbejdsmarkedet, er alt for uoverskuelige og ineffektive.

Derfor er der behov for grundlæggende forandringer af indsatsen på området.

Det fastslår en ekspertgruppe, der tirsdag har fremlagt sine anbefalinger til regeringen. Anbefalinger, som blandt andet går på, at en række af de eksisterende tilbud med navne som FVU, OBU, TAMU og produktionsskole fremover skal erstattes af ét tilbud - kaldet ”Forberedende Uddannelse.”

- Siden 2005 er antallet af unge uden uddannelse og arbejde stort set uændret, på trods af mange gode hensigter. Den stilstand er ikke acceptabel. Vi kan kalde det en katastrofe for samfundet, men mest af alt er det en dårlig situation for de 70.000 unge, der ikke får en uddannelse eller et job, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i forbindelse med fremlæggelsen af anbefalingerne, og kalder det for et "deprimerende højt tal". 

- Vi må erkende, at vi bare ikke har gjort det godt nok indtil nu. Det er 70.000 unge, som har udfordringer, men som også har ressourcer. Og en fremtid, der ligger foran dem. Med drømme og behov for frihed til at være direktør over eget liv, siger undervisningsministeren. 

Ny 100 procents målsætning

Regeringen vil følge anbefalingen fra ekspertgruppen om at samle de mange eksisterende tilbud i ét, fastslår Merete Riisager:

- Der er et selvstændigt problem i, hvordan vi har organiseret de forberedende tilbud. For det udgør i dag en jungle, som mange unge farer vild i. Og selv garvede uddannelsesfolk kan have svært ved at redegøre for hvad vi egentlig har på hylden, siger hun.

Ekspertudvalget foreslår desuden at erstatte den nuværende målsætning om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse med en ny 100 procents målsætning. At den tidligere indsats i udskolingen styrkes. Og at hver ung fremover skal kun have én kontaktperson.

Du kan læse mere om ekspertudvalgets anbefalinger her.

Jacob Fuglsang, Politiken, analyserer på anbefalingerne fra ekspertgruppen.

Redaktør: Unge har oplevet en jungle

Jacob Fuglsang, uddannelsesredaktør på Politiken, hæfter sig især ved ekspertudvalgets opfordring til at forenkle det nuværende ungdomsuddannelsessystem:

- Det mest skelsættende er, at man nu forsøger at skabe en vej gennem den jungle, som mange unge har oplevet. Og den jungle er ikke kommet, fordi man har ønsket nogle noget ondt. Men fordi der simpelthen har været så mange tilbud og så mange mennesker, som har forsøgt at hjælpe de unge videre. Nu siger man, at der kun skal være én kontaktperson, der skal hjælpe de unge igennem - og ét tilbud, der er baseret på de mange tilbud, der er i forvejen, forklarer han.