Politik

Østergaard trods S-DF-alliance: Jeg skal nok få indflydelse på en Mette F-regering

Radikales leder er ”helt tryg ved”, at han kan trække Socialdemokratiet væk fra den kurs, de er slået ind på sammen med DF.

Den politiske retning, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i fællesskab vil trække Danmark i, er en helt anden end den, Radikale Venstre ønsker.

Men hvis Mette Frederiksen (S) skal gøre sig forhåbninger om at kunne blive statsminister efter et valg, har hun brug for Radikale Venstres mandater, og derfor kommer hun til igen at nærme sig Radikales politiske ønsker. 

Det er Radikales politiske leder Morten Østergaard ”helt tryg ved” kommer til at ske. Meldingen fra Morten Østergaard kommer som reaktion på Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis stadig tættere samarbejde i en række politiske sager. Et samarbejde, som med DF-formand Kristian Thulesen Dahls ord er ”på et helt andet niveau end tidligere”.

- Det er ret tydeligt, at hvis Socialdemokratiet vil i regering, bliver de afhængige af os. Og derfor er jeg meget tryg ved, at vi selvfølgelig også får en god diskussion af, hvad retningen skal være. Og hvis man gerne vil lave uddannelsesloft, smykkelov og forbyde bederum på gymnasier, så ved man godt, at det ikke bliver med os, siger Morten Østergaard med henvisning til en række aktuelle politiske sager, hvor Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står tæt på hinanden.

Det bliver du nødt til at uddybe. Hvis S fortsætter et tæt samarbejde med DF, kan du så støtte Mette Frederiksen som statsminister?

- Det, jeg siger, er, at så længe vi peger på Mette Frederiksen, og hun er afhængig af os for at blive statsminister, så bliver det jo også et spørgsmål om at justere kursen i vores retning. Og det er jeg helt tryg ved, siger R-lederen og tilføjer, at han ikke ”kan se sig selv i et projekt, som baserer sig på fællesmængden af det Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil.”

Thulesen vil ikke pege på Mette F.

Trods tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti slog Kristian Thulesen Dahl i weekenden fast, at han ikke efter næste valg er klar til at pege på Mette Frederiksen som statsminister.

Og den melding bestyrker Morten Østergaards tro på, at han vil lykkes med at trække en eventuelt kommende S-ledet regering i sin retning.

- Det står jo klart, at Dansk Folkeparti ikke ønsker en ny regering i Danmark, og derfor bliver en ny regering - hvis oppositionen får flertal efter næste valg - afhængig af os. Og derfor er jeg mere tryg nu, end jeg var for 14 dage siden, i forhold til at få indflydelse. Indtil de (S og DF, red.) meddeler andet, peger vi på Mette Frederiksen i forvisning om, at kursen bliver justeret i vores retning.

Det er især områder som udlændingepolitik og økonomiske reformer, hvor Socialdemokratiet og Radikale Venstre står langt fra hinanden i øjeblikket.