Politik

Pia Kjærsgaard: EU’s svindelkontor afgør Messerschmidts fremtid

Konklusionen fra EU’s antisvindel-enhed, OLAF, i sagen om mulig svindel med EU-midler bliver afgørende for Morten Messerschmidts skæbne.

Morten Messerschmidts fremtid i Dansk Folkeparti bliver afgjort af den konklusion, som EU’s antisvindel-enhed, OLAF, kommer frem til i sagen, hvor den sygemeldte politiker er under mistanke for mulig svindel med EU-midler.

Sådan lyder det fra tidligere partiformand og nuværende folketingsformand Pia Kjærsgaard (DF), som dermed lægger op til, at den endelige beslutning om Messerschmidts politiske skæbne ikke skal tages af hverken partiet eller Messerschmidt selv.

- Hans fremtid ligger der, hvor EU’s revision, det nok så bekendte OLAF, er i gang med at revidere, og vi er nødt til at afvente, hvad de kommer frem til, siger hun til DR Nyheder.

Så hans fremtid i partiet afhænger af deres afgørelse?

- Ja, det gør den. Men jeg ønsker ham alt det bedste, siger Pia Kjærsgaard.Morten Messerschmidt blev sygemeldt for fire måneder siden, efter at han i kølvandet på mediestormen i oktober om det mulige misbrug af EU-midler fik et ildebefindende.

Pia Kjærsgaard sammenligner Messerschmidts situation med noget, der minder om et regulært lag tæsk.

- Han har fået et ordentligt slag i mellemgulvet. Jeg tror også, at der er brækket et par ribben og måske også noget længere inde. Og det tager tid, siger hun.

EU-sag har kostet DF ud i krise

Sagen om det mulige misbrug med EU-midler har kastet Dansk Folkeparti ud i en enorm krise, der også afspejler sig i meningsmålingerne.

Kort før sagen for alvor begyndte at rulle i oktober sidste år, stod Dansk Folkeparti til at få 21,6 procent af stemmerne ifølge Epinions målinger lavet for DR Nyheder - i den seneste måling fra 25. januar får partiet opbakning fra 16,9 procent af vælgerne.

Det ærgrer stadig Pia Kjærsgaard, at partiet ikke håndterede sagen i opløbet.

- Det mener jeg helt klart. Det var ærgerligt, at der gik så lang tid. Der burde man have været opmærksom på, hvad der skete. Hvordan kan jeg ikke sige, for så tæt har jeg ikke været på. Men det siger sig selv, at man nok burde have været lidt mere opmærksom på, om alt nu var helt ok.

Hvem har ansvaret for det?

- Det har partiledelsen. Det må de påtage sig, og det har de i øvrigt også gjort.Det virker som om, at den sag har gjort mere skade på DF, end man lige umiddelbart forestillede sig?

- Det har da været en møgsag. Det siger sig selv. Når en så stærk politiker som Morten Messerschmidt kommer ud i et så forrygende stormvejr, så siger det sig selv. Hvis det havde været en politiker, der havde siddet lidt mere ude i periferien, så havde det slet, slet ikke gjort samme skade, siger hun.

Morten Messerschmidt sidder - trods sin sygemelding på ubestemt tid - stadig i Europa-Parlamentet. Ifølge EU-reglerne er det nemlig kun, hvis Messerschmidt helt opgiver sit mandat i Europa-Parlamentet, at partiet kan indsætte en afløser.

Skal ikke opgive mandat

Dermed kan han helt efter reglerne hæve fuld løn helt frem til det næste europarlamentsvalg i juni 2019.

Og det er slet ikke en overvejelse i Dansk Folkeparti, at Messerschmidt skal opgive sit mandat.

Han kan være syg, lige så længe hans læge vurderer, at han er syg

Anders Vistisen

Faktisk er partiet parat til at lade pladsen i parlamentet stå tom på ubestemt tid, meddeler gruppeformand i Europa-Parlamentet Anders Vistisen.

- Han kan være syg, lige så længe hans læge vurderer, at han er syg, siger Anders Vistisen.

Så der kommer ikke et tidspunkt, hvor du tænker, at nu vil det være en god idé, at suppleanten kommer til?

- Nej, der kommer ikke noget tidspunkt, hvor jeg kommer til at blande mig i, hvordan Morten Messerschmidt forvalter sit mandat, siger Anders Vistisen.

I modsætning til reglerne i Folketinget, hvor medlemmer under barsel, på orlov eller under sygdom kan lade en suppleant træde til, er europaparlamentarikerne anderledes stillet. De skal som nævnt helt opgive deres mandat, før en suppleant kan tage over.

Anders Vistisen så gerne, at EU-reglerne blev ændret.

- Det er da en underlig regel, at man ikke kan kalde en suppleant ind, uden at vedkommende skal fralægge sig sit mandat. Det er fordi, jeg kommer fra en dansk tradition. Sådan er det i Folketinget, sådan er det ikke hernede, siger han.

Suppleant klar til at træde til

Hvis Morten Messerschmidt skulle beslutte sig for at nedlægge sit mandat, så er hans suppleant helt parat til at træde til.

- Det ville jeg i allerhøjeste grad være, hvis det bliver aktuelt. Det ligger i rollen som suppleant, siger Kristina Jørgensen (DF), der til daglig passer sit politiske arbejde i Kolding byråd.

- Som det ser ud nu ville jeg være klar til at opfylde det løfte, jeg har givet vælgerne i forhold til, at jeg har fået suppleantposten.

Kristina Jørgensen forventer ikke, at hun kommer til at erstatte Morten Messerschmidt i Europa-Parlamentet.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Morten Messerschmidt. Dansk Folkepartis ledelse på Christiansborg henviser til Anders Vistisen i sagen.