Politik

Ny måling: Hårde tider i blå blok bliver hårdere - rød blok fører

Rød blok står fortsat til at tage magten i Danmark, mens en ny aktør presser på i blå blok, viser ny måling.

Rød blok ligger, stadig, til at overtage magten i Danmark. Det viser en ny måling Megafon har lavet for TV 2.

Og det er blot den seneste i rækken af målinger, der viser, at Mette Frederiksen ville indtage Statsministeriet, hvis der var valg i morgen.

Retter man derimod blikket blå blok, er der ifølge politisk redaktør Anders Langballe røre i andedammen.

- Ved seneste valg fik Venstre det ringeste resultat i 25 år. Det er partiets udgangspunkt, og alligevel er der en tendens til, at de falder yderligere. Det samme gør sig gældende for Dansk Folkeparti. De fik det bedste valgresultat for partiet indtil videre, men har nu mistet en fjerdedel af sine stemmer, siger Anders Langballe.

Ud over at det ser svært ud for blå blok som helhed, er der også udfordringer internt. Der er i hvert fald tendenser i Megafon-målingen, der giver anledning til at tro, at partierne den nye VLAK-regering har forskellige oplevelser af graden af succes.

- Konservative vinder lidt på at gå i regering, mens LA tydeligvis bliver straffet. En måling som den her, hvor K og LA ligger lige, bliver der lagt mærke til i de to små regeringspartier. Styrkeforholdet mellem dem er afgørende, og det giver feststemning hos de Konservative. Hos LA må man kigge på tallene med stor bekymring i forhold til, at de nu ligger lige, siger Anders Langballe.

Nye Borgerlige kan blive valgt ind

Liberal Alliance står i målingen til otte mandater - en tilbagegang på tre mandater i forhold til seneste måling og samme antal som Konservative, der går to mandater frem.

Og så er der den nye spiller, der, måske, er på vej ind i blå blok. I flere af de seneste målinger har partiet Nye Borgerlige bevæget sig omkring spærregrænsen, men i den nye måling ligger partiet til ni mandater.

 - Skal man tro på de her målinger, så kommer Nye Borgerlige i Folketinget. Og i øjeblikket er der rigeligt med problemer i det blå Danmark, og der er Nye Borgerliges gode tal ildevarslende for at bedre det. Sidst Nye Borgerlige fik gode tal i målingerne, var der tydeligt behov hos DF for at markere sig over for Nye Borgerlige, siger Anders Langballe.

I øjeblikket er situationen i blå blok altså noget broget. Regeringen ser med iskold luft over til DF med udsigt til, at Nye Borgerlige bliver ny aktør i Folketinget.

- Én ting er sikkert: Kommer Nye Borgerlige i Folketinget, vil det kun gøre det vanskeligere for de blå partier at få enderne til at nå sammen, siger Anders Langballe.

S og DF går tilbage

Foruden Nye Borgerlige går også SF markant frem i forhold til seneste måling, fra 8 til 12 mandater, og de er dermed klar højdespringer i rød blok.

Folketingets to største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, tilkendegav tidligere på måneden, at de var klar til at arbejde tættere sammen. De står begge til at gå tre mandater tilbage, hvilket dog ligger inden for den statistiske usikkerhed.

Målingen er gennemført som en kombineret web-/telefonundersøgelse i perioden 20.-23. februar. 1.183 respondenter har medvirket i undersøgelsen.