Politik

88 procent af danske svinebesætninger smittet med MRSA

Det går den helt forkerte vej med bekæmpelsen af den multiresistente bakterie, mener Radikale.

En ny screening viser, at bakterien MRSA forekommer i 88 procent af de danske svinebesætninger.

Det er forligskredsen bag handlingsplanen for husdyr-MRSA blevet orienteret om torsdag, oplyser den radikale landbrugs- og fødevareordfører Sanne Bjørn.

Ritzau har fået oplysningen bekræftet fra andre kilder.

I 2014 viste en screening, at bakterien fandtes i 68 procent af besætningerne.

- Det er helt uacceptabelt, og det går den fuldstændig forkerte vej, mener Sanne Bjørn.

- Handlingsplanen har ikke virket, og der er brug for at vi går langt mere radikalt til værks, og får omdannet dansk svineproduktion til et sundt landbrug, skriver hun i en pressemeddelelse.

- Vi er ikke enige med ministeren om tempoet og vejen dertil. Det skyldes ikke mindst en minister, som ikke synes at ville leve op til sit ansvar.

Ingen stigning i alvorlig infektioner

Landbrugets interesseorganisation, Landbrug & Fødevarer, påpeger, at der ikke samtidig er sket en stigning i antallet af alvorlige infektioner forårsaget af husdyr-MRSA.

Mindre end 0,5 procent af det samlede antal blodforgiftninger forårsaget af en stafylokok kommer fra den såkaldte husdyr-MRSA, skriver organisationen i en pressemeddelelse.

- Faktisk er antallet af alvorlige infektioner stabilt og lavt, siger Jan Dahl, der er chefkonsulent for veterinære forhold i Landbrug & Fødevarer, i pressemeddelelsen.

Siden 2014 har der maksimalt været syv danskere om året, der har fået en blodforgiftning forårsaget af husdyr-MRSA, oplyser organisationen.

Handlingsplanen mod MRSA blev vedtaget i 2015.

Sidste år fremlagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) en redegørelse for, hvordan centrale ekspertanbefalinger om at bekæmpe bakterien ikke var kommet videre til politikerne.