Støjberg undsiger DF: Man behøver ikke deltage i kristne højtider for at være dansk

Ministeren lægger afstand til støttepartiet: Det må være op til den enkelte at vurdere, hvorvidt man vil fejre jul eller andre højtider.

Du behøver som indvandrer ikke at deltage de kristne højtider for at være dansk.

Sådan lyder det fra integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V), som dermed lægger afstand til støttepartiet Dansk Folkeparti i den højspændte politiske debat om definitionen af ”danskhed”.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen argumenterede nemlig tidligere på måneden for, at deltagelse i de kristne højtider er en betingelse for at kunne blive dansker.

- Ifølge grundloven er der trosfrihed i Danmark, men hvis man kommer her til landet som indvandrer, skal man i hvert fald tilegne sig viden om kristendommen og deltage i de kristne højtider for at man kan blive dansk - på samme måde som man skal tilegne sig viden om vores frihedsrettigheder og demokrati, sagde Martin Henriksen til Jyllands-Posten.

Onsdag eftermiddag bad Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen så Inger Støjberg om at forholde sig til den udtalelse fra støttepartiet.

- Jeg er fuldstændig enig med Dansk Folkeparti i, at kristendommen udgør en stor og væsentlig del af fundamentet for dansk kultur og vores danske identitet. Men når det kommer til spørgsmålet om hvorvidt det at være dansk kræver, at man holder kristne højtider og går i kirke juleaften, så mener jeg, at alle skal kende til og respektere de kristne højtider, men at det må være op til den enkelte at vurdere, hvorvidt man vil deltage aktivt i kristne højtider, svarede Støjberg og fortsatte:

- Alle i Danmark skal selvfølgelig have lov til at praktisere den religion, de nu har. Eller helt lade være med at praktisere religion.

Han må sige, hvad han vil

En række politikere har kritiseret Martin Henriksens udtalelser for at være ”farlige” og ”udanske”. En kritik, Inger Støjberg dog ikke vil tilslutte sig.

- Martin Henriksen har ret til at mene lige præcis hvad han vil. Jeg siger bare, at jeg ikke mener, at man hverken skal tvinge eller pådutte nogle at gå i kirke juleaften.

Debatten om "danskhed" har raset på Christiansborg, siden blå blok tidligere på måneden vedtog en udtalelse om danskhed på baggrund af et forslag fra Dansk Folkeparti. I udtalelsen slår flertallet fast, at er bekymrende, "at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent."

- Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark, lyder det videre i udtalelsen. 

Og dermed definerer et flertal i Folketinget altså, at man ikke er dansker, hvis man er indvandrer eller efterkommer fra et ikkevestligt land, og det er forkert og problematisk, mener kritikere. Både Liberal Alliance, Konservative og Venstre har i forlængelse af debatten erkendt, at formuleringen i udtalelsen kunne misforstås, mens Dansk Folkeparti pure har afvist kritikken.