Politik

DF advarer Samuelsen: Husk vi er regeringens eneste støtteparti

Søren Espersen (DF) opfordrer udenrigsministeren til at droppe sin kritik og i stedet forsøge at forbedre forholdet til støttepartiet.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) bør tænke sig godt om, før han fortsætter sine angreb på Dansk Folkeparti.

For det er Dansk Folkepartis mandater, der sikrer regeringens overlevelse - og hvis forholdet bliver værre, vil støttepartiet kigge sig om efter andre samarbejdspartnere.

Det bliver jo svært for regeringen. Vi skal såmænd nok klare os

Søren Espersen, næstformand (DF)

Sådan lyder advarslen nu fra Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen, efter at Samuelsen i et interview med Ritzau anklager Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet for i fællesskab at ”hænge i bremsen” og forhindre velstandsudvikling i Danmark.

- Jeg synes, han bør gøre alt, hvad han kan for at forbedre forholdet til Dansk Folkeparti. Vi er regeringens støtteparti. Det eneste støtteparti, siger Søren Espersen til TV 2.

Hvad bliver konsekvensen, hvis han fortsætter med at angribe jer?

- Det bliver jo svært for regeringen. Vi skal såmænd nok klare os. Men jeg synes, at det må være en regeringens største og første opgave at sikre et rigtig godt forhold til støttepartiet. Jeg synes, det er en skæv udvikling, når det bare drejer sig om at kritisere os. Hvis ikke vi føler, at vi kan få ting igennem med regeringen, så kigger vi andre steder hen. Er der andre konstellationer? Det er det, der nu er blevet til en god snak med Socialdemokraterne, siger Søren Espersen med henvisning til det stadigt tættere samarbejde mellem Folketingets to største partier.

Et samarbejde, der nåede sit hidtidige højdepunkt tidligere på måneden, hvor Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF) i et fælles interview ikke afviste, at de to partier på et tidspunkt kunne indgå i et regeringssamarbejde.

Nej til regeringens mærkesager

I en lang række aktuelle politiske sager står Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i øjeblikket skulder ved skulder: De siger blandt andet nej til en hævelse af pensionsalderen. Nej til topskattelettelser. Nej til en flad boligskat. Nej til en nybygget politiskole. Og nej til Uber

Dermed ser det ud til at blive særdeles svært for VLAK-regeringen at få gennemført sin politik på en række yderst centrale områder. Topskattelettelser, en hævelse af pensionsalderen og en flad boligskat er således nogle af den borgerlige trekløverregerings mærkesager.

Bedre forhold under Fogh

Søren Espersen advarer ikke direkte om, at Dansk Folkeparti kunne finde på aktivt at vælte regeringen. Han siger i stedet:

- Jeg vil sige det på den måde, at hvis jeg var udenrigs- eller statsminister, ville jeg gøre alt, hvad jeg kunne for, at forholdet til det parti, som holder regeringen ved magten, var så godt som overhovedet muligt.

Og her kunne den nuværende regering – under ledelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) – lære noget af forgængeren Anders Fogh Rasmussens (V) samarbejde med Dansk Folkeparti fra 2001-2009.

- Vi har haft nogle træls forløb. Man har været utrolig hurtig fra regeringens side til at komme med ting, uden at have snakket det igennem med os først. Det var ellers helt normalt, at Anders Foghs regeringer gjorde det i 00erne. Dér var der en god kommunikation. Den, synes jeg, desværre ikke er så god, som den burde være, lige nu, siger Søren Espersen.

Samuelsen: Vi skal kunne diskutere åbent

Anders Samuelsen afviser, at hans forhold til det parti, der holder regeringen ved magten, er dårligt.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) svarer på kritik fra DF.

- Jeg mener, at jeg har et ganske udmærket forhold til vores parlamentariske grundlag. Og et rigtig godt samarbejde med Søren Espersen omkring udenrigspolitikken, siger han til TV 2.

- Men der er også områder, hvor vi er uenige. Og de områder skal vi kunne diskutere åbent. Jeg tror, der er mange i Dansk Folkepartis og Socialdemokratiets baglande, som synes, det er mærkeligt, at man sidder på hænderne, når sådan en ny teknologi kommer til Danmark, i stedet for at gribe muligheden, siger udenrigsministeren med henvisning til debatten om kørselsappen Uber.