Politik

Kritik af privat hjemmepleje: - Jeg er sygeplejerske af hjertet, og jeg ser nogle ting, som jeg synes er helt forfærdelige

Det er problematisk, når kommuner udliciterer hjemmepleje til private. Fokus på pris kan gå ud over plejen, mener ekspert. På Lolland ærgrer man sig.

- Jeg bliver simpelthen så ked af det, når jeg ser de her sager.

Sådan siger formanden for Ældreudvalget i Lolland Kommune, Marie-Louise Brehm Nielsen (V), efter TV 2 Nyhederne i søndags fortalte om flere hundrede klager over det private hjemmeplejefirma Pleje Plus på Lolland. Klagerne fremgår af en aktindsigt, som TV 2 har fået adgang til.

Og fra flere sider lyder det nu, at kommunerne har et problematisk fokus på pris i forhold til kvalitet, når de udliciterer hjemmeplejen til private firmaer.

Kritik af Pleje Plus (NY)

En aktindsigt viser, at Lolland Kommune på otte måneder har modtaget 266 henvendelser fra borgere og pårørende, hvoraf omkring 250 kan karakteriseres som klager eller bekymringer over hjemmeplejen. Det er utilfredshed med alt fra manglende rengøring, manglede bad og manglede medicin.

Kommunen har ikke selv fundet belæg for, at Pleje Plus har brudt kontrakten med kommunen, men i færre end 10 sager skal et eksternt tilsyn undersøge, om der har været kontraktbrud.

TV2 har ikke kunnet få oplyst, hvor mange af klagerne, der kommer fra samme borgere.

Eksempelvis fortæller sklerosepatient Karina Bang, at hun har oplevet ikke at få hjælp til at spise, ikke at komme i bad - og at hjælpen er udeblevet.

Pleje Plus overtog sidste år hjemmeplejen på Lolland med et tilbud, der var 5,5 millioner billigere end det daværende firma. Det svarer til et budget 15 procent mindre end konkurrenten.

Med 550 plejekrævende borgere var der dermed 11.000 kroner mindre om året per borger.

Fokus på pris frem for kvalitet

Tidligere konkurrerede de private plejefirmaer alene på kvalitet. Men prisen er kommet i fokus, siden Christiansborg i 2013 sendte den kommunale hjemmepleje i udbud.

En undersøgelse blandt 29 kommuner har siden konkluderet, at prisen vægter 47 procent, når kommunerne vælger deres private leverandør. Kvaliteten af plejen tæller knap en tredjedel (32 procent) i den samlede beslutning.

- Man har lavet en lovgivning, hvor man gerne vil have de private virksomheder til at konkurrere mere på prisen. Det ser ud til at have nogle utilsigtede konsekvenser. Dels fordi vi har set en del konkurser, og dels ser vi også i nogle kommuner, at man får sænket prisen relativt meget. Det kan godt give nogle problemer på andre måder, for eksempel i forhold til kvaliteten, siger Ole Helby Petersen, der er professor på Roskilde Universitet.

På Christiansborg vil flere politikere have mere fokus på kvalitet, når kommunerne udliciterer hjemmeplejen.

- Det her bør ikke forekomme. Det kan vi simpelthen ikke være bekendt, siger ældreminister Thyra Frank fra Liberal Alliance.

Og Kirsten Normann Andersen, der er SF’s ældreordfører, kalder sagen ”et eksempel på, at vi har skåret for meget på ældreområdet”.

Lolland kommune: Vi ville netop sikre kvaliteten

Prisen giver problemer

Lolland Kommunes fokus på pris kan have haft betydning for kvaliteten af plejen, mener Ole Helby Petersen, der er lektor på RUC:

- Hvis vi ser på, hvad Lolland Kommune i overvejende grad er gået efter, så er det prisen. Og dernæst er man så gået efter nogle andre ting, men det er sekundært til prisen.

- Man har lavet en lovgivning, hvor man gerne vil have kommunerne til at få de private virksomheder til at konkurrere mere på prisen. Det ser ud til, at have nogle utilsigtede konsekvenser, fordi vi dels har set en del konkurser og dels ser vi altså i nogle kommuner, at man får sænket prisen relativt meget, og det kan godt give nogle problemer på andre måder. For eksempel i forhold til kvaliteten, siger Ole Helby Petersen.

Ældreminister Thyra Frank siger da også i dag, at man ikke kun kan tillade sig at se på prisen.

- Jeg vil godt opfordre kommunerne til, at de ikke kun kigger på pengene, men bestemt også kigger på kvaliteten, siger hun.

Håbede at sikre kvaliteten

I Lolland Kommune ærgrer formanden for Ældreudvalget Marie-Louise Brehm Nielsen (V) sig over sagen, fordi udliciteringen netop var et forsøg på at sikre borgerne en uændret service:

- Jeg er sygeplejerske af hjertet, og jeg ser nogle ting, som jeg synes er helt forfærdelige, siger hun.

- På Lolland bestiller vi ikke andet end at spare millionbeløb i service år efter år. Her stod vi med et tilbud, hvor vi kunne få samme kvalitet – og det er vigtigt at understrege samme kvalitet – for mindre penge. Og det var faktisk en af de første gange jeg oplevede at kunne tilbyde noget, hvor vi kunne spare nogle penge, uden vi skulle skære i service, siger Marie-Louise Brehm Nielsen fra Lolland kommune.