Politik

Blå blok forhandler med Mærsk om ny olie-aftale - har fået millioner i støtte

Enhedslisten ser en interessekonflikt i, at partier, som forhandler om ny Nordsø-aftale, har modtaget støtte fra Mærsk. Mærsk kalder støtten legitim.

Cirka fire millioner kroner. 

Det var beløbet, som de fire partier i blå blok og de Radikale tilsammen modtog i partistøtte fra A.P. Møller-Mærsk i valgåret 2015, viser nye oplysninger ifølge Information.

Men det er en støtte, som partierne bør give afkald på, mener Enhedslisten. For netop de fem partier ventes at være en del af den eventuelle aftale om Nordsø-olien, som regeringen og A.P. Møller-Mærsk forhandler om.

- De bør betale de penge, de har fået, tilbage, mens forhandlinger har pågået. Der er jo en hel åbenlys interessekonflikt imellem staten på den ene side og Mærsk på den anden side i de her meget konkrete forhandlinger, siger partiets politiske ordfører Pernille Skipper.

- Når man har de samme partier, som sidder og forhandler i et rum, og så går de over i et andet rum og modtager en hel masse penge i partistøtte samtidig, så ser det rigtigt skidt ud. Det skader tilliden til vores politiske system, understreger formanden.

Mærsk finder støtte legitim

Hos A.P Møller-Mærsk ser Anders Wurtzen, chef for Public Affaris, Maersk Transport & Logistics, ikke noget problem i at støtte partierne.

- Der er ikke stillet krav til bidragsmodtagerne. Vi finder, at det er naturligt og legitimt at støtte det politiske arbejde med økonomiske bidrag i forbindelse med valg, skriver Anders Wurtzen i en mail til TV 2 NEWS.

- Ved at være i dialog med politikere - og i visse tilfælde at yde støtte til den politiske proces - håber vi at opretholde viden og interesse for de politikområder, der er vigtige for erhvervslivet, begrunder han.

At der er en åbenlys interessekonflikt i, at Mærsk støtter akkurat de samme partier, de forhandler med, mener også Knut Gotfredsen, formand for Transparency International Danmark, som holder øje med korruptionsniveauet i Danmark.

- Den private partistøtte er den største korruptionsrisiko, vi har i Danmark, hvor vi ellers har et lavt korruptionsniveau. Risikoen for interessekonflikt er jo tydelig, når man har en virksomhed, som ikke kun lige nu er i forhandlinger, men som også har meget store kontrakter med staten omkring olie. Derfor mener vi, at sådan nogle virksomheder slet ikke burde have mulighed for at give privat partistøtte.

Henviser til klare korruptionsmål

- Vi lægger op til, at man implementerer de anbefalinger, som man var med til at vedtage i Greco i 2003. Et af de punkter var, at man skulle sætte begrænsninger for bidrag fra virksomheder og organisationer, som har kontrakter med staten, siger formanden og henviser til den internationale organisation Greco, som forsøger at fastsætte nogle mål for, hvordan man kommer korruption til livs.

Selv om der ifølge Knut Gotfredsen endnu ikke er beviser for, at partier har ladet sig påvirke af støtte fra organisationer eller private virksomheder, mener formanden, at der kan stilles spørgsmålstegn ved, om partierne er habile i olieforhandlingerne.

Hør mere i klippet nedenfor.

Knut Gotfredsen, formand for Transparency International Danmark, ser en klar interessekonflikt i partistøtten fra Mærsk og olie-forhandlingerne.

Venstre, De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti samt Radikale Venstre, som har modtaget de fire millioner kroner i støtte, ventes alle at blive en del af en eventuel ny aftale om Nordsøen med A.P. Møller-Mærsk. Forhandlingerne mellem Klima- og Energiministeriet assisteret af Finansministeriet og Mærsk er i gang.