Politik

Transkønnede: Grotesk at skulle gennem psykiatrisk udredning

Behandling af transkønnede bør ikke indgå i psykiatrien, mener LGBT, der ikke forstår nyt oplæg fra minister.

Det er ikke godt nok, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) lægger op til, at Sexologisk Klinik på Rigshospitalet ikke længere skal være det eneste behandlingssted for transkønnede.

For Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, LGBT Danmark, er det store ønske nemlig, at behandlingen af transkønnede ikke længere skal være en del af psykiatrien.

- Vi fejler ikke noget

Det siger Linda Thor Pedersen, der er transpolitisk talsperson i LGBT Danmark.

- Vi er fuldstændig uforstående overfor, hvorfor ministeren vil decentralisere den psykiatriske udredning. Vi fejler ikke noget, så hvorfor skal vi igennem et psykiatrisk udredningsforløb, siger Linda Thor Pedersen.

- Det virker altså helt grotesk.

Ikke længere en psykisk sygdom

Siden årsskiftet definerer Danmark som det eneste land i verden ikke længere transkønnethed som en psykisk sygdom.

I kølvandet på det bebuder sundhedsminister Ellen Trane Nørby i et interview med Information i alt to nye konkrete initiativer.

Foruden ønsket om at bryde Sexologisk Kliniks behandlingsmonopol igennem de sidste fem år, har ministeren bedt Sundhedsstyrelsen om at se på en ny vejledning for behandling.

Vil lytte til lægefaglige miljøer

Ministeren siger i interviewet, at "Sundhedsstyrelsen både vil lytte til de lægefaglige miljøer samt de forskellige organisationer på området for sikre, at man netop bliver mødt som den, man er".

Det glæder Linda Thor Pedersen. Hun fremhæver det som det eneste gode i ministerens initiativer.

- Det lyder positivt, hvis vi bliver mødt med værdighed og respekt. Det må også betyde, at spørgsmål til ens sexliv og andre lignede spørgsmål simpelthen udgår ved udredningen, siger hun.