Politik

Thulesen-Dahl og Frederiksen begraver Løkkes pensionsplan

I deres første dobbelt-interview nogensinde står S og DF side om side - blandt andet i spørgsmålet om pensionsalder.

Samarbejdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har aldrig været tættere, end det er nu.

I en lang række aktuelle politiske sager står Folketingets største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, i øjeblikket skulder ved skulder. Det fortæller de to partiledere, Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl, til Fagbladet 3F i deres første dobbeltinterview nogensinde.

Her gør de to partiformænd det blandt andet klart, at pensionsalderen ikke skal hæves yderligere, hvis det står til S og DF:

- Vores arbejdsliv er ikke særlig retfærdigt fordelt. Ofte er det sådan, at dem der starter tidligst også har de hårdeste jobs – det dårligste arbejdsmiljø. Og tit også nogle helbredsproblemer. Hvis man skal koge det ned, så handler det for mig mest af alt om retfærdighed. At være på arbejdsmarkedet, men også at kunne se frem til, at man kan have en seniortilværelse, hvor helbredet er nogenlunde ordentligt – og hvor man kan se sine børnebørn vokse op. Det er også velfærd for mig, siger Mette Frederiksen.

Kristian Thulesen Dahl tilføjer:

- Der er en masse mennesker, der bliver nedslidte og har behov for at gå på pension. De synes bestemt ikke om den diskussion, vi har nu politisk om at hæve pensionsalderen yderligere. Det er vigtigt at understrege, at det at hæve pensionsalderen ikke løser udfordringen med, at vi de kommende år – på nogle felter – vil mangle arbejdskraft. Det kan løses ved, at vi tilskynder dem, der har fysikken, til at blive hængende. Det er en opgave for virksomhederne – og det er en opgave for os politikere.

I interviewet med 3F afviser Mette Frederiksen ikke at være i regering med DF, og Kristian Thulesen Dahl siger: "Vores samarbejde er på et helt andet niveau end tidligere".

Parløb er skidt nyt for Løkke

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen er det stadig tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti særdeles dårligt nyt for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):  

- Politik er signaler, og signalet her er, at Kristian Thulesen Dahl ikke skal regnes med i et smalt flertal med resten af blå blok uden om Socialdemokraterne om væsentlige sager som skattelettelser og højere pensionsalder, siger han og påpeger samtidig, at også partierne i rød blok har grund til bekymring, hvis alliancen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vokser sig stærkere. 

- På længere sigt må det også give dybe panderynker hos partier som Enhedslisten og Alternativet. Efter et valg med rød-grønt flertal kan de godt få lov at lægge mandater til, så Mette Frederiksen bliver statsminister. Men de kan se i vejviseren efter at kunne presse store politiske indrømmelser igennem, hvis hun alligevel henter flertallet til den daglige politik hos Thulesen Dahl. Det signal er der også i det nye samarbejde, siger Peter Lautrup-Larsen.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen er samarbejde dårligt nyt for Lars Løkke Rasmussen (V)