Politik

Kommentatorer om S og DF-alliance: En ny virkelighed i dansk politik

Et dobbeltinterview med S og DF varsler en svær tid forude for regeringen, mener politiske kommentatorer.

En ny virkelighed i dansk politik. Det er ifølge TV 2’s politiske analytiker, Thomas Funding, hvad danskerne tirsdag vågner op til, efter Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl har erklæret, at de står side om side i en lang række aktuelle, politiske emner. Det fortæller de i et dobbeltinterview til Fagbladet 3F.  

- Det sender et gigantisk signal ud i det politiske Danmark om, at de ser strategisk anderledes på tingene denne her gang, og det tyder på, at det kommer til at få store konsekvenser for, hvordan dansk politik vil forme sig i de kommende år, siger Thomas Funding.

Interviewet er en kraftig hentydning til, at de resterende to et halvt regeringsår ikke bliver lette for den blå regering. Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er meget opsigtsvækkende, at Kristian Thulesen Dahl ikke klart fastslår, at han vil pege på en blå statsminister. I interviewet er der ikke nogen form for støtte til Lars Løkke eller regeringen, siger Hans Engell til Ritzau.

Skal holde regeringen i live

Den nye forlovelse mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bekymrer ifølge Thomas Funding regeringspartierne. Og det er der god grund til.

- DF sender et meget klart signal – i hvert fald på den korte bane – om, at regeringen kan glemme alt om den nyfundne, liberalistiske linje, som de har tilegnet sig. ’Det bliver ikke med os som stemmekvæg, at I får jeres ting igennem’, siger Thomas Funding.

Interviewet med Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl sætter en streg under, at regeringen ikke kan få deres politik igennem, så længe de ikke har et flertal med Dansk Folkeparti i ryggen.

- Dansk Folkeparti er det parti, som skal holde regeringen i live. Det er en kold skulder til Løkke, at partiformanden sidder side om side med oppositionens leder og ikke vil udelukke, at han vil pege på hende, siger Hans Engell til Ritzau.

DF vil vælge og vrage

Regeringspartiet Venstre har længe været afhængig af Dansk Folkepartis stemmer, når der skal stemmes forslag igennem i Folketinget. Dansk Folkeparti lagde således ofte stemmer til regeringens forslag, da Venstre igennem 00'erne sad trygt på regeringsmagten sammen med Det Konservative Folkeparti.

- Vi har to parallelle regeringer. Én, der kører i ministerbiler, og én, som man ikke kan komme udenom, når man skal lave politik, siger Hans Engell til Ritzau.

Nu er Dansk Folkeparti, ifølge TV 2’s politiske analytiker Thomas Funding, for alvor ude på at give sig selv en afgørende rolle i dansk politik, hvor partiet altid vil være tungen på vægtskålen.

- Kristian Thulesen Dahl har helt tydeligvis en taktik om at placere sig i en slags Radikale Venstre-rolle, hvor de ligger i midten af dansk politik. Hvor de, underordnet, hvem der sidder på ministernøgler, altid vil kunne få mest mulig DF-politik igennem, fordi de kan samarbejde og danne flertal med både Socialdemokratiet og Venstre, siger Thomas Funding.

Alternativet og Enhedslisten i skammekrogen

Efter Mette Frederiksen i 2015 satte sig i formandsstolen for Socialdemokratiet, har partiet strammet grebet om deres egen udlændingepolitik.

- Som jeg ser det, handler det for Socialdemokratiet om at få et blåt stempel. At de kan sidde sammen med Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, det er en indirekte blåstempling af deres udlændingepolitiske linje. Socialdemokraterne er ikke længere de her slapper-typer på udlændingepolitikken, siger Thomas Funding.

Både Thomas Funding og Hans Engell er enige om, at udmeldingen styrker Mette Frederiksens placering som en mulig kommende statsminister, der vil kunne samarbejde bredt.

- Det virker til, at Socialdemokratiet i en fremtidig regeringsposition satser på at samarbejde hen over midten med Dansk Folkeparti og Venstre, og dermed sætte det parlamentariske flertal, altså Alternativet og Enhedslisten, i skammekrogen, siger Funding.

Da Poul Nyrup i 1999 sagde, at Dansk Folkeparti aldrig ville blive ’stuerene’, var det ikke tænkeligt, at de to partier nogensinde ville kunne danne regering sammen. I dag er muligheden større end nogensinde før, mener begge kommentatorer.

Hvad er der sket med forholdet mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, siden Poul Nyrup sagde, at DF aldrig ville blive stuerene. Og er der tale om et nyt par i dansk politik, som i fremtiden vil gå i regering sammen? Det ser NEWS nærmere på i magasinet ”DF og S – det nye par i dansk politik?”, som sendes klokken 18.20 og som du også efterfølgende kan se på TV 2 PLAY. Vært er Charlotte Beder og i panelet er en række politiske kommentator – blandt andre Hans Engell, Peter Goll og Peter Lautrup-Larsen.