Politik

BLOG: Løkkes boligskat skævvrider Danmark

BLOG: Regeringens forslag til boligskat er en trussel mod sammenhængskraften i vores velfærdssamfund. Bid for bid har regeringen siden sin tiltrædelse revet små bærende sten ud af velfærdssamfundet, hvilket øger uligheden og ødelægger sammenhængskraften mellem land og by. Seneste skud på stammen er en fastfrysning af grundskylden og en flad boligskat, som uomtvisteligt vil være med til at skævvride Danmark. Først og fremmest vil gevinsten nærmest udelukkende komme ejerne af landets dyreste boliger til gavn, mens danskerne i størstedelen af landet er henvist til tilskuerpladserne.

BLOG: Regeringens forslag til boligskat er en trussel mod sammenhængskraften i vores velfærdssamfund. Bid for bid har regeringen siden sin tiltrædelse revet små bærende sten ud af velfærdssamfundet, hvilket øger uligheden og ødelægger sammenhængskraften mellem land og by. Seneste skud på stammen er en fastfrysning af grundskylden og en flad boligskat, som uomtvisteligt vil være med til at skævvride Danmark.

Først og fremmest vil gevinsten nærmest udelukkende komme ejerne af landets dyreste boliger til gavn, mens danskerne i størstedelen af landet er henvist til tilskuerpladserne. Byerne nord for København kan se frem til en skattelettelse på gennemsnitlig 10.000 kr. I Hjørring, Hobro og Herning eller i Næstved og Nyborg eller i hvilken som helst anden by i provinsen vil den gennemsnitlige skattelettelse være under 100 kr. Derfor undrer det mig, hvordan Lars Løkke kan påstå, at han arbejder for et Danmark i bedre balance, når boligskatten for alvor kun tilgodeser 1,2 pct. af landets boligejere. Landets skatteminister, Karsten Lauritzen, forsvarer regeringens fastfrysning af grundskyld og flad boligskat med, at der jo vil være en gevinst for alle, men han undlader at tale om hvor store forskelle, der er på gevinsterne; jo, de fleste af landets boligejere vil få kagen at se og måske også mulighed for at stikke lillefingeren i flødeskummen, men det er ejerne af landets dyreste boliger, som tager den største bid af kagen. Devisen fra regeringen til resten af landets boligejere synes at være: nok se, ikke røre.

Regeringen ved endnu ikke, hvordan en fastfrysning af grundskylden og en flad boligskat skal finansieres, men alt tyder dog på, at det er alle landets almindelige boligejere, som skal bidrage til en fest, hvor de reelt set ikke er inviteret. I stedet for at bruge tid og kræfter på skattelettelser til dem, som i forvejen har mest, burde regeringen styrke sammenhængskraften i Danmark. Regeringens egen økonomiske vagthund, overvismand Michael Svarer, er sågar selv imod en flad boligskat. Han ønsker en bevarelse af det progressive skattesystem, hvor dem, der har de største boliger, betaler mest.

Sidst, men ikke mindst: Det her er endnu et angreb mod sammenhængskraften i velfærdssamfundet. Boligskat. Topskat. Uddannelsesbesparelser. Lav kommunal vækst. Kontanthjælpsloft. Bid for bid tager regeringen små, men foruroligende skridt, der afvikler vores velfærdssamfund. Hvis vi ikke samler os bredt politisk og tør værne om hele landet, risikerer vi at kløften mellem land og by bliver større, og at vi som samfund bliver fattigere. Regeringens forslag til boligbeskatning er altså endnu et angreb på sammenhængskraften i vores velfærdssamfund.