DF og S side om side: - Vores samarbejde er på et helt andet niveau end tidligere

Et tættere samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er dårligt nyt for statsminister Lars Løkke Rasmussen, forklarer analytiker.

Nej til en hævelse af pensionsalderen. Nej til topskattelettelser. Nej til en flad boligskat. Nej til en nybygget politiskole. Nej til Uber

I en lang række aktuelle politiske sager står Folketingets største partier, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, skulder ved skulder. Og samarbejdet mellem de to tidligere politiske ærkefjender er i dag et tættere end nogensinde.

Det, tror jeg, er godt for Danmark. Godt for lønmodtagerne. Og det skal vi bare udvikle

Kristian Thulesen Dahl (DF) om samarbejdet med Socialdemokratiet

Det fortæller de to partiledere, Mette Frederiksen (S) og Kristian Thulesen Dahl (DF), til Fagbladet 3F i deres første dobbeltinterview nogensinde.

- Den sidste (S-formand, red.) vi havde, var Helle Thorning-Schmidt. Og jeg har - lidt i sjov, men også lidt i alvor - brugt vendingen, at jeg har talt mere med Mette Frederiksen i månederne efter regeringsskiftet i 2015, end jeg talte med Helle Thorning i hele sidste valgperiode, siger Kristian Thulesen-Dahl, der bliver spurgt, om han ikke efterhånden har svært ved at blive ved med at pege på en blå statsminister:

DF og S – det nye par i dansk politik

Hvad er der sket med forholdet mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, siden Poul Nyrup sagde, at DF aldrig ville blive stuerene. Og er der tale om et nyt par i dansk politik, som i fremtiden vil gå i regering sammen? Det ser NEWS nærmere på i magasinet ”DF og S – det nye par i dansk politik?”, som sendes klokken 18.20 og som du også efterfølgende kan se på TV 2 PLAY. Vært er Charlotte Beder og i panelet er en række politiske kommentator – blandt andre Hans Engell, Peter Goll og Peter Lautrup-Larsen.

- Er tingene fastfrosset, støbt i cement til evig tid, i forhold til hvordan positionerne er? Nej, selvfølgelig ikke, lyder det fra DF-formanden, der fortsætter:

- Vi vil bruge alt vores energi på at skabe den mulighed for Dansk Folkeparti, at kunne lave flertal med forskellige partier i Folketinget. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi har fået en dialog op at køre, der gør det muligt for Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at samarbejde på et helt andet niveau, end vi har gjort tidligere. Det, tror jeg, er godt for Danmark. Godt for lønmodtagerne. Og det skal vi bare udvikle.

DF med i Mette Frederiksen-regering?

I interviewet bliver Mette Frederiksen samtidig spurgt, om hun kan forestille sig at invitere Dansk Folkeparti til at blive en del af en eventuel kommende regering under hendes ledelse. Et scenarie hun ikke umiddelbart afviser:

- Jeg tror, at jo tættere vi kommer på et valg, jo flere bogstavlege vil der være. Og egentlig oplever jeg, at Kristian og jeg arbejder på samme måde: Når der er et problem, der skal løses, så søger vi at finde et ordentligt svar. Det er faktisk lykkedes os på en række områder at gøre i fællesskab. Jeg er glad for samarbejdet. Og hvad fremtiden bringer, vil fremtiden vise.

Skidt nyt for Løkke

Ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen er det tætte samarbejde mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti særdeles dårligt nyt for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V):  

- Politik er signaler, og signalet her er, at Kristian Thulesen Dahl ikke skal regnes med i et smalt flertal med resten af blå blok uden om Socialdemokraterne om væsentlige sager som skattelettelser og højere pensionsalder, siger han og påpeger samtidig, at også partierne i rød blok har grund til bekymring, hvis alliancen mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vokser sig stærkere. 

- På længere sigt må det også give dybe panderynker hos partier som Enhedslisten og Alternativet. Efter et valg med rød-grønt flertal kan de godt få lov at lægge mandater til, så Mette Frederiksen bliver statsminister. Men de kan se i vejviseren efter at kunne presse store politiske indrømmelser igennem, hvis hun alligevel henter flertallet til den daglige politik hos Thulesen Dahl. Det signal er der også i det nye samarbejde, siger Peter Lautrup-Larsen.

Hvad er der sket med forholdet mellem Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, siden Poul Nyrup sagde, at DF aldrig ville blive stuerene. Og er der tale om et nyt par i dansk politik, som i fremtiden vil gå i regering sammen? Det ser NEWS nærmere på i magasinet ”DF og S – det nye par i dansk politik?”, som sendes klokken 18.20 og som du også efterfølgende kan se på TV 2 PLAY. Vært er Charlotte Beder og i panelet er en række politiske kommentator – blandt andre Hans Engell, Peter Goll og Peter Lautrup-Larsen.