Politik

DF-ordfører svarer TV 2-brugere om danskhed: Glem det - I får ingen undskyldning

Martin Henriksen, udlændingeordfører hos DF, svarer nu igen efter en række af TV 2's Facebook-brugere har angrebet hans definition af danskhed.

- Glem det. Der kommer ingen undskyldning.

Sådan siger DF's udlændingeordfører Martin Henriksen, som på TV 2's Facebook-sider er kommet under voldsom beskydning efter en debat med Enhedslistens Pernille Skipper på TV 2 NEWS, hvor de to diskuterede danskhed.

Debattens anledning er en meget omtalt udtalelse om danskhed, som et flertal vedtog i Folketinget sidste uge. Udtalelsen, som regeringen samt Dansk Folkeparti vedtog, omhandler en bekymring for, "at der i dag er områder i Danmark, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande er over 50 procent."

- Det er Folketingets opfattelse, at danskere ikke bør være i mindretal i boligområder i Danmark, lyder det i udtalelsen. 

Men med den udtalelse definerer et flertal i Folketinget dermed , at man ikke er dansker, hvis man er indvandrer eller efterkommer fra et ikkevestligt land, og det er forkert og problematisk, skriver mange TV 2-brugere på Facebook:

- Alle, der bor i Danmark og føler sig som danskere. De er danske. Om vi er hvide, røde, gule, sorte, brune, protestanter, muslimer, katolikker, jøder, høje, tynde, tykke. Det hele er fuldstændig ligegyldigt. Bare man føler sig som dansk i sit hjerte, skriver Charlotte Rønbøg.

- Dansk kultur er en levende størrelse, den fungerer ikke under så definerede rammer. En fuldstændig fast definition lægger også op til en kultur der ikke kan udvikle sig, ønsker vi det? Det væsentlige må være, at individet formår at acceptere og respektere de spilleregler der er gældende i landet, skriver Allan Norr Johansen.

Martin Henriksen forsvarer Folketingets vedtagelse.

- Der er ingen planer om at ændre ved vores linje. Der er områder i Danmark, hvor danskerne er i mindretal, og der er brug for flere stramninger af udlændingepolitikken. De to ting har vi fået regeringens ord for, at den er enig med Dansk Folkeparti i. Og det agter vi at følge op på med nye forslag til stramninger, skriver Martin Henriksen i en skriftlig kommentar til TV 2.

Politikere bør sige undskyld

Han siger, det er de politikere, der har sørget for danskerne - ifølge Martin Henriksen - nogle steder er kommet i mindretal i deres eget land, der burde sige undskyld.

- Hvis der er nogen, der har sat næsen op efter en undskyldning fra Dansk Folkeparti, så kan de godt glemme det. Dem, der burde sige undskyld, er de partier og politikere, der i sin tid åbnede op for den voldsomme indvandring og som bærer ansvaret for, at der er områder, hvor danskerne er i mindretal, skriver han.

Martin Henriksen mener, man bør tage nogle ting til sig for at kunne kalde sig dansker.

- Jeg står ved, at det danske folk har et fælles sprog, en fælles kultur og at vi markere de kristne højtider og står vagt om nogle grundlæggende frihedsrettigheder. Der er en række traditioner, som samler os danskere. Det er sådan pakken ser ud, og hvis man vil være dansker, så bliver man nødt til at tage nogle af disse elementer til sig, og jo mere, man tager til sig, jo bedre er det for integrationen. Sådan må det være. Det står vi helt sikkert fast på, siger han.

Uenighed i Venstre

I Venstre har vedtagelsen af udtalelsen givet intern debat.

Partietsindfødsretsordfører Jan E. Jørgensen kaldte lørdag formuleringen for "kvajet", men det har et andet Venstre-medlem af Folketinget, integrationsordfører Marcus Knuth, nu undsagt - og ifølge Ritzau understreger Marcus Knuth, at Jan E. Jørgensen ikke taler på folketingsgruppens vegne.

- At nogen har misforstået ordlyden er, hvad det er. Men den er på ingen måder klodset, siger Marcus Knuth, der understreger, at Venstre bakker op om udtalelsen.

- Det er en tekst, som tre regeringspartier og DF har besluttet. Den udviser en bekymring over den udvikling, der er i nogle dele af Danmark, siger Marcus Knuth.

Overfor Ritzau står Jan E. Jørgensen ved sine udtalelser:

- Jeg anerkender, at det er Venstres holdning, at man godt kan være dansk, selv om man ikke er født i Danmark. Hvis nogen kan læse den tekst, der er skrevet, på anden vis, er det i strid med Venstres holdning, siger han til Ritzau.