BLOG: Venstres problem med Venstre

16x9
Striben af frustrerede Venstre-borgmestre er l√¶ngere end k√łen ved kassen hos Fakta. Utilfredsheden i det kommunale bagland med Venstre p√• Christiansborg og i regeringskontorerne er s√• massiv som de tykke mure p√• Slotsholmen. Foto: Sophia Juliane Lydolph / Scanpix Denmark

Utilfredsheden i det kommunale bagland med Venstre på Christiansborg og i regeringskontorerne er så massiv som de tykke mure på Slotsholmen.

Senest falder forslag om s√•kaldt tryghed for boligejerne kritikerne i partiet for brystet. Ganske vist venter der skattelettelser p√• et par hundrede kroner til husejerne i selv kommuner, hvor salgsprisen p√• boliger knap nok svarer til prisen for at f√• bygget huset. Til geng√¶ld er skattelettelsen mere end hundrede gange h√łjere for de dyreste luksusejendomme i hovedstaden og omegn.

En forskel, der kun bliver forst√¶rket af regeringens forslag om en s√•kaldt flad skat, der fritager de dyreste ejendomme for ekstra promiller i skat af den sidste del af ejendommens vurdering. En flad skat, der ikke st√•r i Venstres politiske h√•ndbog, men skal ses som en morgengave til de to √łvrige regeringspartier Liberal Alliance og De Konservative.

Ganske vist argumenterer Venstres statsminister Lars L√łkke Rasmussen og hans skatteminister, partif√¶llen Karsten Lauritzen, nu med, at det er enklere og mere retf√¶rdigt med en flad skat, som om det ogs√• var deres ide, men det formilder ikke Venstres borgmestre med Herning-borgmester Lars Krarup i spidsen.

N√łdvendig skat

Der kan siges meget for og imod beskatningen af egen bolig. Men ud fra en √łkonombetragtning er skatten en n√łdvendighed. Fast ejendom er ikke kun en bolig. Det er ogs√• en investering. Og det beskattes som bekendt i Danmark. For lav beskatning af fast ejendom betyder derfor, at det bliver alt for attraktivt at s√¶tte sin opsparing i mursten frem for i aktier og produktion, der giver arbejdspladser.

Hele den teoretiske diskussion farer dog nok hen over hovedet p√• de kritiske Venstre-borgmestre. De ser f√łrst og fremmest en massiv overflytning af skattepenge til gl√¶de for hovedstaden p√• deres borgeres bekostning i de mindre byer p√• Lolland-Falster, Fyn og i Jylland. Nok siger regeringen, at lettelsen til boligskatten p√• den ene side giver noget til alle og p√• den anden, at de velhavende samlet set stadig betaler en langt st√łrre regning. Men nu er det jo s√•dan, at skattelettelsen ogs√• skal finansieres. Og selv om regeringen stadig ikke spiller ud med sit forslag, der skal hente milliarderne, s√• sp√łger yderligere forringelse af rentefradraget.

Ogs√• her f√•r ejerne af de dyreste boliger m√•ske nok det st√łrste sm√¶k, men i det samlede regnestykke ligner det fortsat en ren k√łbenhavnergevinst for langt de fleste af en st√łrrelse, som de f√¶rreste kan hente p√• Lotto-kuponen. Og det alts√• p√• udkantsdanmarks bekostning.

Ingen kredit

Læg oven i det, at mange ældre husejere oplever, at de ikke mere kan leve af at æde mursten som for 10-15 år siden. Realkreditten siger simpelthen nej til at give lån trods stor friværdi. I weekenden kunne Jyllands-Posten fortælle, at antallet af over 60-årige i RKI som dårlige betalere er fordoblet over få år. På papiret er mange velhavende med formue i huset, men de kan alligevel ikke klare regningerne.

Et af kravene fra realkreditten er, at huset skal v√¶re let at oms√¶tte. Noget, der igen rammer yderdanmark, hvor den s√•kaldte liggetid for boliger til salg nogle steder n√¶rmer sig det uendelige. Et krav, der er forst√¶rket af finanskrisen, men sv√¶rt at ford√łje for de √¶ldre boligejere, der g√•r √łkonomisk ned trods guld i murstene, mens bankernes √•rlige overskud ligger p√¶nt p√• et tocifret milliardbel√łb.

Trump inspirerer

Man forst√•r, hvis visse af Venstre-borgmestrene sk√¶ver lidt over Atlanten, hvor pr√¶sident Donald Trump midt i den generelle modvind i hvert fald har medvind blandt de af hans v√¶lgere, der har brug for hans opg√łr mod netop bankernes strenge kreditkrav. Her er i hvert fald et omr√•de, hvor yderomr√•derne gerne ser, at regeringen lader sig inspirere.

Forel√łbig har regeringens svar p√• de mange problemer v√¶ret forst√•else parret med lappel√łsninger. Udflytning af statsansatte, lempelige l√•nevilk√•r til sommerhusk√łb og senest torsdagens aftale om bedre l√¶ged√¶kning i yderomr√•derne t√¶ller alt sammen p√• positivlisten. Og regeringen kan med en vis ret pege p√•, at alene det bliver m√łdt med skrig, skr√•l og kritik. S√• let er det heller ikke at vende udviklingen, selv om det naturligvis ogs√• hj√¶lper p√• hum√łret, n√•r mastodonter som Microsoft og Facebook ikke t√¶nker K√łbenhavn, n√•r de kommer til Danmark.

Men i forhold til ‚ÄĚdet delte Danmark‚ÄĚ, som TV 2 har beskrevet de seneste dage, batter det kun lidt i den del af Danmark, der har f√•et l√¶ngere til r√•dhuset efter kommunalreformen. Eller har mistet den lokale politistation efter politireformen. Eller mangler byretten efter domstolsreformen. Hvor det lokale sygehus nu kun er en tom skal, mens behandling og indl√¶ggelse er p√• supersygehuse i andre dele af landet ‚Äď ja, der skal nok mere til, hvis v√¶lgertilfredsheden med politikerne kommer tilbage p√• et niveau som i ‚ÄĚgamle dage‚ÄĚ. Det var dengang, hvor de regeringsb√¶rende partier delte det store flertal af v√¶lgerne mellem sig. Nu m√• de finde sig i, at effektivisering og centralisering er blevet s√• store fyord i debatten, at partier uden ansvarets √•g fisker i r√łrte vande.

Venstres borgmestre har set det. Det kan godt v√¶re deres moderparti p√• Christiansborg har fat i fornuften, men tidens vinde bl√¶ser ikke til hjernen, men til hjertet. Og derfor har Venstre problem med Venstre. Borgmestrene holder ikke mindst i et √•r med kommunalvalg til november med dem, der kan genv√¶lge dem. Og det er n√¶ppe Lars L√łkke.