Politik

Anker Boye i sag om ulovlig støtte: - Giver mindelser om Farumsagen

Odense Kommune vidste ifølge aktindsigt, at erhvervstøtte på 12,5 millioner kroner til det private selskab Odense Sport & Event var ulovlig.

Odense Kommune og byens tidligere borgmester gennem mange år, Anker Boye, er kommet i strid modvind i en omfattende sag om ulovlig erhvervsstøtte til det private selskab Odense Sport & Event.

Forvaltningsretsekspert Roger Buch siger, at ”sagen umiskendeligt giver mindelser om Farumsagen”, og han opfordrer Indenrigsministeriet til at gå ind i sagen.

Fyens Stiftstidende skriver onsdag, at Anker Boye og adskillige politikere og embedsfolk i Odense Kommune vidste, at det var på kant med loven, da man i 2013 forlængede en lejeaftale for Arena Fyn, der er ejet af Odense Sport & Event.

Aftalen betød, at Odense Sport & Event (OSE), der har L'EASY-rigmanen Niels Thorborg som storaktionær, var sikret en årlig betaling på 1,7 millioner skattekroner i fem år - samlet 8,5 millioner skattekroner.

Sagen starter i december 2012, da Odense Sport & Event henvender sig til Odense Kommune for at få forlænget lejeaftalen om Arena Fyn.

Ombudsmanden afslutter telefonsag i Odense Kommune

Kommunen sadler om

I en mail Anker Boye (S) sender 14. februar 2013 på vegne af Økonomiudvalget, redegør kommunen i klare vendinger over for Niels Thorborg og den forhenværende direktør Thomas Christensen, at kommunen ikke kan forlænge aftalen.

"Som I ved, har Odense Kommune indgået en aftale om brugen af Arena Fyn, der indebærer, at kommunen med udgangen af 2012 ikke længere skal betale leje, og at kommunens brug de næste 15 år er vederlagsfri. Denne aftale er godkendt af Statsforvaltningen, der ved godkendelsen har lagt vægt på, at der er tale om en gensidigt bebyrdende aftale, der er indgået på markedsvilkår. Det er derfor ikke muligt for Odense Kommune at forlænge perioden for betaling af leje for en ny 5-årig periode", skriver Anker Boye i malen, som Fyens Stifttidende har fået aktindsigt i.

Mailen viser således, at kommunen vidste, at aftalen var ulovlig og derfor først afviste at forlænge aftalen om Arena Fyn.

Alligevel sadler Odense Kommune om i efteråret 2013, så man altså forlænger aftalen om Arena Fyn i fem år og supplerer aftalen med en helt ny aftale om et sponsorat til superligaklubben OB, hvor Odense Sport & Event-ejer Niels Thorborg er hovedaktionær. Begge blev betalt med tilbagevirkende kraft for hele 2013.

Hvordan blev nej til ja på otte måneder?

Præcis, hvad der ændrede sig, fra Anker Boye sagde nej til Odense Sport & Event den 14. februar 2013 til kommunen sagde ja til forlængelsen til 8,5 millioner kroner, står stadigt uklart.

Fyens Stiftstidende har søgt aktindsigt i hele korrespondancen mellem kommunen og virksomheden, men har stadig ikke fået udleveret en eneste mail fra den otte måneder lange periode, der kan forklare, hvordan et nej blev til et ja.

Avisen har heller ikke kunnet få en forklaring fra de implicerede personer i sagen, der nu skal kulegraves af advokatfirmaet Kromann Reumert. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

 ”Forløbet fra december 2012, hvor virksomheden henvender sig til Odense Kommune om en ny aftale, til den endelige aftale underskrives 10. oktober 2013 er ikke fuldstændig klart. Stadsdirektøren har derfor bedt Advokatfirmaet Kromann Reumert om at kortlægge det faktisk forløb fra virksomheden henvender sig til aftalen indgås. Det er også forventningen, at Kromann Reumert vil vurdere, om der under forløbet er tilsidesat generelle forvaltningsretlige regler eller kommunalretlige regler”, skriver kommunen.

Ulovlig støtte på 12,5 mio: - Minder om Farum-sagen

I alt har Odense Sport & Event angiveligt fået ulovlig erhvervsstøtte for 12,5 millioner kroner fra Odense Kommune.

Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og en af Danmarks førende eksperter i offentlig forvaltning, siger til Fyens Stiftstidende om sagen:

- Sagen giver umiskendeligt mindelser om Farumsagen, som også startede med et enkelt problem, men efterhånden afslørede en kommune og en borgmester, som i massivt omfang så stort på love og regler, blandet andet for at støtte den lokale fodboldklub. 

Tidligere sager om tvivlsom støtte

Fyens Stiftstidende har tidligere afsløret mulig ulovlig erhvervsstøtte fra Odense Kommune vedrørende en koncert den 17. marts 2015 med verdensnavnene Sting og Paul Simon og støtte til robotmessen Robobusiness Europe.

I forbindelse med koncerten med Sting og Paul Simon havde Odense Kommune lovet Odense Sport & Event, at de ville give 4,5 millioner skattekroner til koncerten.

I stedet for et direkte tilskud, blev pengene givet blandt andet som underskudsgaranti, køb af konsulentydelser og sponsorkroner til OB.