Politik

BLOG: Giv forældre tid til at passe deres syge børn

Blog: Det er ikke en selvfølge, at forældre skal føle sig nødsaget til at aflevere et sygt barn i vuggestuen eller børnehaven.

Når hovedet føles tungt og tilstoppet og kroppen varm og øm, tager mange af os det nok for givet, at vi har mulighed for at blive hjemme under dynen. Men som samfundet er indrettet i dag, er det ikke en selvfølge for vores børn. Mere end halvdelen af de børn, som Børnerådet har spurgt i en ny undersøgelse, fortæller, at de har prøvet at blive afleveret syge i vuggestuen eller børnehaven. Mere end hver tiende barn har oplevet det mange gange. Det er ærligt talt hjerteskærende læsning.

For forældre, der har måttet aflevere et sløjt barn med varm pande og blanke øjne i børnehaven, er der ingen tvivl om, at det er en frygtelig følelse. Og det gør selvsagt heller ikke en presset dag nemmere for vores travle pædagogiske personale, når stuerne genlyder af hostende, feberplagede børn, der burde hvile ud i ro og fred derhjemme.

Pres fra arbejdsmarkedet

Det skyldes selvfølgelig ikke ond vilje hos os forældre. Problemet er helt grundlæggende et arbejdsmarked, der ikke giver tid og plads til, at forældre kan passe deres syge barn. I bedste fald har man som forælder mulighed for at blive hjemme på barnets første og anden sygedag. Derefter er man afhængig af, om man kan få bedsteforældre eller andre, der har timer til rådighed på almindelige arbejdsdage, til at tage en tørn. Men børn er jo ikke automatisk raske efter én til to dage, når forældrene skal på arbejde igen. Og er man for eksempel enlig mor uden det store netværk omkring sig, er dilemaet til at tage og føle på, når presset fra arbejdspladsen melder sig, mens barnet stadig er sløjt.

Men det er ikke en selvfølge, at forældre skal føle sig nødsaget til at aflevere et sygt barn i vuggestuen eller børnehaven. Lige nu har danske forældre Skandinaviens dårligste muligheder for at blive hjemme og passe syge børn. Hvis et svensk barn er ramt af sygdom, har forældrene til sammen ret til at holde fri op til 120 dage om året, så længe barnet er under 12 år. Her får forældrene dækket 80% af indkomsten, som betales af en særlig offentlig kasse, der er oprettet til formålet. Selv små skridt i retning af forhold, som man har i Sverige, tror jeg ville gøre en ufattelig stor forskel for trygheden i danske børnefamilier. Derfor foreslår vi i Enhedslisten ret til ti dages fri om året ved børns sygdom som et første skridt.

Børnerådets undersøgelse er et vink med en vognstang om, at vi på samfundsniveau skal i gang med at skabe bedre forhold for børnefamilier. At give forældre ret til at være sammen med deres syge børn, indtil børnene er raske igen, er et oplagt sted at starte.