Politik

Danmark har tvangshjemsendt somaliere i hemmelighed

Under et mørklagt forløb har Danmark 28. september 2016 tvangshjemsendt to somaliere. Det skriver Berlingske.

Der er hverken sluppet informationer om hjemsendelserne ud fra politiet, regeringen eller domstolene.

To somaliere blev sat på et fly til Somalia, efter et forløb hvor hverken regeringen eller politiet har villet sige noget, og hvor domstolene har behandlet sagerne for dobbeltlukkede døre.

End ikke organisationen Dansk Flygtningehjælp, som rådgiver afviste asylansøgere, er blevet orienteret.

Mørklagt sag

Sagen kommer for dagens lys, mens det bliver ivrigt debatteret, om det overhovedet er muligt at tvangshjemsende somaliere.

Dansk Flygtningehjælp rådgiver afviste asylansøgere og holder i den forbindelse møder med politiet og repræsentanter fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Men organisationen har aldrig fået kendskab til de to tvangsudsendelser til Somalia i efteråret 2016. Det oplyser Eva Singer, der er asylchef i Dansk Flygtningehjælp, til Berlingske.

- Det undrer mig, at vi ikke er blevet orienteret om de to tvangsudsendelser til Somalia, når vi har holdt møder om netop denne slags problemstillinger. Det er problematisk, fordi vi ikke kan rådgive de afviste asylansøgere på et oplyst grundlag, siger Eva Singer til Berlingske.

Ingen vil sige noget

Ingen af de ansvarlige myndigheder har ønsket at kaste lys over mulige hjemsendelser over for Berlingske.

Det sker blandt andet efter ønske fra somaliske myndigheder, oplyser Udlændinge- og Integrationsministeriet til avisen.

Det har tidligere været fremme, at regeringen vil hjemsende 800 somaliere på grundlag af en rapport fra Udlændingestyrelsen, hvis delegation i Somalia ifølge Politiken kun var én dag i Mogadishus lufthavn.

Danmark arbejder på at få en tilbagesendelsesaftale med det krigsramte land.