Politik

Rohde bakker tidligere V-praktikant op: - Jeg erkender blankt, hvor usympatisk det var

Tidligere praktikant bliver nu bakket op af Jens Rohde, som mener at Venstre har skabt en usympatisk tæskeholdsstrategi.

Venstre - et af Danmarks største og mest magtfulde politiske partier - har skabt en yderst kritisabel og demokratisk problematisk arbejdskultur, hvor det er et mål i sig selv at sabotere politiske modstanderes politiske arbejde.

Sådan lyder den opsigtsvækkende kritik fra den tidligere Venstre-praktikant Susan Simonsen i en ny bog, som TV 2 kunne fortælle om tidligere på ugen.

Jeg erkender blankt, hvor usympatisk det var, og at denne tæskeholdsstrategi - hvor effektiv den end var - medvirkede til at skabe en usund politisk kultur

Jens Rohde (R), tidligere politisk ordfører for Venstre

Blandt andet hævder Susan Simonsen i bogen, at partiets daværende politiske ordfører Inger Støjberg opfordrede hende og andre af partiets praktikanter til at indkalde ministre til mange samråd og skrive mange §20-spørgsmål, så ministerierne fik så travlt, at ”vi forhindrer dem i at udvikle ny politik.”

I et interview med Politiken torsdag uddyber Susan Simonsen:

- Fokus var på at få magten tilbage, og man ville gøre hvad som helst. Det sagde de åbent, og det var det, jeg så.

Rohde: Det var usympatisk

Dén udlægning af kulturen i det nuværende regeringsparti er ganske præcis, lyder det nu fra det tidligere fremtrædende Venstre-medlem Jens Rohde, der i 2015 skiftede til Radikale Venstre.

- Nu kunne jeg ikke drømme om at forsvare Inger Støjberg politisk. Samtidig er jeg ganske sikker på, at forfatteren (Susan Simonsen, red.) citerer Støjberg fuldstændig korrekt. For det er sådan, det er, skriver Jens Rohde i en opdatering på Facebook.

- Men det har bare ikke så meget med Inger Støjberg at gøre. Hun er blot en del af den strategi, som vi etablerede i 1999 med en vis Jens Rohde i spidsen for Foghs tæskehold - og som er blevet videreført af flere partier siden: At stresse den siddende regering mest muligt og konstant spille partierne i regeringen ud mod hinanden. Det var særdeles effektivt, og vi blev ekstremt gode til det, skriver han videre.

Jens Rohde var i en periode, da Anders Fogh Rasmussen (V) sad i Statsministeriet, Venstres politiske ordfører. Han kalder i sit Facebook-opslag den fremgangsmåde, han selv var med til at udvikle, ”usympatisk”.

- Jeg erkender blankt, hvor usympatisk det var, og at denne tæskeholdsstrategi - hvor effektiv den end var - medvirkede til at skabe en usund politisk kultur med inflation af spørgsmål, samråd mv.

Støjberg: Man skal være arbejdsom og kritisk

TV 2 har torsdagen igennem forsøgt at få en repræsentant fra Venstre til at stille op til interview om sagen, men det har partiet ikke ønsket. Torsdag eftermiddag har TV 2 dog fået denne skriftlige kommentar fra Venstres partisekretær Claus Richter:

- Jeg kan ikke rigtig genkende det billede, som tegnes af Venstre i den bog. Jeg synes, vi som opposition har været skarpe og kritiske, sådan som en opposition skal være, og som den nuværende opposition også er, og at vi i regering er både flittige og resultatorienterede.