Politik

Somaliasag bliver mørklagt

Politiet vil ikke oplyse, om afviste asylsøgere kan sendes til Somalia som ønsket af regeringen.

Regeringen har gjort det til en topprioritet at sende afviste asylsøgere hjem til Somalia. Men det er højst tvivlsomt, om tvangsudsendelserne overhovedet kan lade sig gøre.

Rigspolitiet, der har ansvaret for at sende afviste asylansøgere ud af landet, har mørklagt sagen. Myndighederne vil end ikke fortælle, om det er praktisk muligt at sende afviste asylsøgere til Somalia, hvis de nægter at samarbejde. Det skriver Politiken torsdag.

- Det har jeg ikke nogen bemærkninger til, konstaterer chefen for Nationalt Udlændingecenter, Per Fiig.

Arbejder på en tilbagesendelsesaftale med Somalia

Samtidig er politiet af uvisse årsager holdt op med at udgive sin årlige redegørelse for arbejdet med tvangsudsendelser.

Ifølge avisens kilder har billedet dog ikke ændret sig nævneværdigt siden den seneste rapport fra 2015, hvor den "politiske og sikkerhedsmæssige situation" gjorde det umuligt "tvangsmæssigt at udsende til andre områder i Somalia end Somaliland".

Danmark arbejder på at få en tilbagesendelsesaftale med det krigsramte land, hvilket "foregår i fortrolighed efter ønske fra de somaliske myndigheder", meddeler Udlændinge- og Integrationsministeriet. Andet vil det ikke oplyse.

Udviste somaliere går under jorden

Dansk Flygtningehjælp kender ikke til udsendelser siden foråret 2015, hvor danske betjente ledsagede fire somaliere til Mogadishu.

- Siden har vi ikke hørt om nogen hjemsendelser med tvang, og der er nærmest ingen afviste asylansøgere, der rejser frivilligt tilbage til Somalia. Hvis det var sket, ville vi formentlig have hørt om det, siger Eva Singer, asylchef i Dansk Flygtningehjælp til Politiken.

For tiden befinder ca. 30 somaliere sig i udsendelsesposition, men ifølge Eva Singer går flertallet under jorden eller forsvinder til andre lande, når de får afslag.