Politik

Vil have Folketinget til at fordømme Trump: - En katastrofe

Donald Trump er farlig, og vi har et ansvar for at sige fra, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører.

Det danske Folketing bør gå sammen om skarpt at fordømme en række af de tiltag, som den nytiltrådte amerikanske præsident Donald Trump har gennemført i de første par uger ved magten. 

Det mener Enhedslisten, der derfor nu vil indkalde det danske parlament til en såkaldt hasteforespørgsel. 

Den her mand er farlig på rigtig mange punkter

Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører

- Vi vil gerne have, at Folketinget hurtigt samles om en vedtagelse, der fordømmer den her række af tiltag, siger Pernille Skipper og henviser blandt andet til Trumps meget omdiskuterede dekret, der midlertidigt forbyder personer fra syv muslimske lande adgang til USA. 

- Derudover er der også vedtaget en regel, som betyder, at udviklingsorganisationer ikke kan arbejde med familieplanlægning og abort. Det er en katastrofe for kvinder og børn. Og så er der hans udtalelser omkring tortur, mener Enhedslistens politiske ordfører.

Danskerne tror, at forholdet til USA bliver værre

Pernille Skipper henviser til, at det britiske parlament mandag vedtog en lignende fordømmelse af Trumps indrejseforbud, som et samlet "House of Commons" mener, er diskriminerende og kontraproduktivt.

TRUMP PÅ TV 2 PLAY

På TV 2 PLAY har vi samlet alt det bedste fra dækningen af USA's valg og indsættelsen af Donald Trump som den 45. præsident.

Men Pernille Skipper, hvad skulle det gøre af forskel?

- Hvis vi sender sådan et klart signal, som en af USA's tætteste allierede - hvilket gang på gang bliver påpeget - så har det selvfølgelig også en betydning. Og det har vi også et ansvar for at gøre. Den her mand er farlig på rigtig mange punkter. Det har han allerede vist.

Risikerer vi ikke bare, at vi forværrer forholdet til amerikanerne, som vi er stærkt afhængige af – både sikkerhedsmæssigt og handelsmæssigt?

- Hvis man skal bruge en alliance og et venskab til noget, så skal det være at kæmpe for de værdier, man tror på. Og hvis vi ikke skal sige klart fra over for tiltag som det her, så er vi ikke med til at forsvare den frie verden, som vi er en del af, siger Pernille Skipper.

Løkke: Pas på

Den danske regering har allerede kritiseret Trumps indrejseforbud. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mener, at tiltaget er "uklogt"

I en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, tror et stort flertal af de adspurgte - 64 procent - at Danmarks forhold til USA vil blive forværret med Trump i Det Hvide Hus. Blot fire procent tror, at forholdet vil blive forbedret. 25 procent af de adspurgte svarer ”hverken/eller”.

Forventningen til præsident Trumps betydning for det dansk-amerikanske forhold er overvejende negativt hos både røde og blå vælgere.