Politik

Tidligere V-ansat: Støjberg opfordrede os til politisk sabotage

Udlændingeminister Inger Støjbeg (V) var indtil valget politisk ordfører. Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix

Som Venstre-ordfører forsøgte Støjberg ifølge en tidligere praktikant at forhindre, at den daværende regering fik tid til at udvikle politik.

Inger Støjberg (V) opfordrede til sabotage af den tidligere regerings arbejde ved at opfordre sine medarbejdere til at bombardere Thornings ministre med samråd, debatindlæg og §20-spørgsmål.

På den måde ville Venstres daværende integrationsordfører sikre, at ministerierne blev så overbebyrdede, at de blev forhindret i at udvikle ny politik.

Sådan lyder det opsigtsvækkende budskab i en ny bog, "Det underdanige og det magtfulde", der er skrevet af en tidligere praktikant i Venstre, Susan Simonsen.

- Inger Støjberg fortæller om at være minister, hun fortæller om at være i opposition. Den afgørende besked er: “I praktikanter skal finde områder, hvor Venstre kan være uenig med regeringen. I skal skrive debatindlæg om det. I skal stille §20-spørgsmål om det, og vi skal hive ministrene i samråd. På den måde får vi ministerierne til at arbejde, og vi forhindrer dem i at udvikle ny politik, står der blandt andet i bogen, som udkommer den 9. februar på forlaget Gladiator.

Støjberg: Man skal være arbejdsom og kritisk

Ifølge forlaget afslører essaysamlingen også dobbeltmoral, magtmisbrug og en meget seksuelt fokuseret kultur i partiet Venstre:

- Den afslører dobbeltmoral, magtmisbrug etc. Det er tåkrummende pinligt at læse om ydmygelsen af dem, der er underst, at læse om chikane pga. køn, at en hel sværm af unge venstreløver tager i byen, da det rygtes, at vores helt - Susan - serverer i meget lidt tøj og med politikasket på hovedet på en bar for at tjene til brødet (praktikken er selvfølgelig ulønnet). Det er så pinligt, hvordan de - venstredyrene og Susan - efterfølgende skal gå op og ned af hinanden på arbejdet, skriver forlaget i sin foromtale af bogen.

Integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at stille op til interview om bogen, men siger i et skriftligt citat til TV 2, at hun mener, at det altid er en oppositions rolle at gå kritisk til en siddende regering:

- Jeg har ikke læst den pågældende bog. Men generelt kan jeg sige, at jeg altid har haft den tilgang, at man skal være en arbejdsom og kritisk opposition til regeringen og altid med fokus på det politiske indhold. Det mener jeg er en pligt for den til enhver tid siddende opposition - også nu, hvor det er os i den borgerlige lejr, der har regeringsmagten. Det er en tilgang, jeg også har forsøgt at videregive til alle mine medarbejdere. Men om alle medarbejdere også har forstået budskabet, det skal jeg ikke kunne sige, skriver Inger Støjberg.

Flere og flere samråd

Antallet af samråd og §20-spørgsmål i Folketinget har været stærkt stigende den seneste tid.

I folketingsåret 2015/2016 blev der eksempelvis afholdt 891 samråd - næsten 50 procent flere end året før. Det viste en opgørelse fra Folketinget for nyligt.

Og antallet af samrådsspørgsmål er vokset endnu hastigere: Mens politikerne i 2015 sendte 836 samrådsspørgsmål afsted, var det året efter i 2016 steget til 1281 samrådsspørgsmål.

Stigningen har fået flere politikere til at mene, at kulturen omkring samråd og spørgsmål til ministrene har taget overhånd.

Det har blandt andre Venstres veteran Bertel Haarder og forskningsminister Søren Pind (V) slået til lyd for, mens der på den røde side af Folketinget har været kritik fra Alternativets politisk leder Uffe Elbæk.