BLOG: 'Bed om et vådeskud, psykosesæk'

16x9
Rigtig mange politikere angribes med hårde og grimme gloser på nettet. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Overskriften er et ordret citat fra en mand, der på nettet svinede min kollega Zenia Stampe til.

Desværre er det ikke et sjældent syn på nettet, at der bliver brugt meget grimme gloser og vendinger både mod Zenia, men også rettet mod andre af mine politikerkolleger. 

Så meget som jeg tager afstand fra den slags udsagn, så er det blevet en realitet på nettet, hvor man anonymt kan gemme sig bag et alias eller et falsk navn på diverse debatfora. Samtidig tror jeg også, at den meget hårde og personlige tone afskrækker mange for at deltage i debatten på internettet.

Og den her tendens er ikke kun afgrænset til dybe afkroge af nettet – det foregår også i kommentarfelterne hos de etablerede medier, hvor brugerne – under alias – ikke holder sig tilbage i tilsviningen af politikerne.

Eksempelvis mente en bruger i et kommentarspor på et af de nationale medier, at jeg burde sidde i fængsel, fordi jeg er en løgner. Det er selvfølgelig enhver mands ret til at mene, at jeg ikke gør mit arbejde godt, og at jeg burde være i fængsel, men jeg mener, at det er et demokratisk problem, at Per gemmer sig bag et alias. Uden fuld navn. Og uden adresse. Fuldt navn og adresse er ellers et krav, hvis man ønsker at sende et læserbrev til den fysiske avis, men ikke på nettet – her hersker andre regler.

Det mener jeg, at man burde lave om på. Så medierne kommer til at stå til ansvar for de kommentarer, der bliver skrevet i kommentarfelterne på deres hjemmeside. Jeg mener, at vi i de kommende medieforligsforhandlinger bør indskærpe, at de medier, der modtager mediestøtte, skal have de samme krav i kommentarfelterne, som der er, hvis man ønsker at få bragt et læserbrev i avisen. Altså, at man skal stå frem med fuldt navn og adresse.

Det tror jeg vil have en præventiv effekt på det grimme, truende og injuerende sprogbrug, man ser på nettet. Og det er der behov for. Også hvis vi ønsker, at en større gruppe skal have lyst til at deltage og engagere sig i den politiske debat på nettet uden at skulle frygte for at blive verbalt overfaldet af en ”internettrold”, der kun er interesseret i at afspore debatter og brøle skældsord ud i æteren.