Donald Trump

Danskerne: Vores forhold til USA bliver værre under Trump

Blot fire procent af vælgerne tror, at Danmarks forhold til USA vil forbedres som følge af den nye præsident.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var fortrøstningsfuld, da han tidligere på måneden traditionen tro sendte et brev til den nye amerikanske præsident:

- Jeg er overbevist om, at det dybe og varme venskab mellem Danmark og USA vil fortsætte med at vokse i din præsidentperiode, lød det fra Løkke i brevet til Donald Trump, der nu står i spidsen for verdens eneste supermagt og Danmarks tætte allierede gennem årtier.

Men danskerne er langt fra lige så fortrøstningsfulde som statsministeren.

Trump-måling

Tror du, at Danmarks forhold til USA vil blive forbedret eller forværret som følge af indsættelsen af Donald Trump som præsident?

I høj grad forbedret: 1 procent

Forbedret: 3 procent

Hverken/eller: 25 procent

Forværret: 47 procent

I høj grad forværret: 18 procent

Ved ikke: 7 procent

Målingen er gennemført som en telefonundersøgelse i perioden 23.-25. januar. 1.006 respondenter har medvirket. Megafon for TV 2 og Politiken.

I en ny meningsmåling, foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, tror et stort flertal af de adspurgte - 64 procent - at Danmarks forhold til USA vil blive forværret med Trump i Det Hvide Hus. Blot fire procent tror, at forholdet vil blive forbedret. 25 procent af de adspurgte svarer ”hverken/eller”.

Forventningen til præsident Trumps betydning for det dansk-amerikanske forhold er overvejende negativt hos både røde og blå vælgere.

Danmark om Trump-beslutning: Uklogt

Donald Trumps første par uger i Det Hvide Hus har været særdeles begivenhedsrige. Det har blandt andet vakt opsigt verden over, at den nyvalgte præsident har underskrevet et dekret, der midlertidigt forbyder personer fra syv muslimske lande adgang til USA. Politiske ledere fra hele verden har fordømt beslutningen - heriblandt den danske udenrigsminister:

TRUMP PÅ TV 2 PLAY

På TV 2 PLAY har vi samlet alt det bedste fra dækningen af USA's valg og indsættelsen af Donald Trump som den 45. præsident.

- Jeg synes det er uklogt, hvis vi begynder at dømme folk ud fra hvilken etnicitet, religiøs baggrund eller seksuel orientering, de har. Der er ingen historiske erfaringer for, at det er en god måde at gøre tingene på. Vi skal bedømme den enkelte ud fra hvad de står for, sagde udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i weekenden til TV 2.

Det har også vakt opsigt, at Donald Trump har sået tvivl om fremtiden for forsvarsalliancen Nato.

- Mange af de 28 lande (i Nato, red.) betaler ikke deres rimelige andel. Det betyder, at vi beskytter dem - både militært og på anden måde - og på den måde flår de USA. Det vil jeg ikke have. Enten betaler de, også for manglende betaling tidligere, eller også må de ud. Og skulle det splitte Nato, så må det splitte Nato, sagde Trump under valgkampen sidste år.

Danmark er blandt de lande, der i dag betaler langt mindre end de to procent af BNP til forsvaret, som ellers er det mål, Nato-landene har forpligtet hinanden på at betale.