BLOG: Erasmus-programmet er symbolet på danskheden

16x9
Erasmus-programmet er netop fyldt 30 år, og det skal vi værne om, mener Sofie Carsten Nielsen. Foto: STEPHANIE LECOCQ / Scanpix Denmark

BLOG: Erasmus-programmet skal fejres - det er symbolet på Danmark, mener Sofie Carsten-Nielsen (R)

Erasmus-programmet er netop fyldt 30 år. Det skal fejres! 

Erasmus er for mig selve symbolet på det Danmark, som jeg kender. Et Danmark der bygger bro til verdenen. Et Danmark baseret på åbenhed, udsyn og nysgerrighed. Et Danmark, hvor vi er stolte over vores viden og kunnen. Og et Danmark, hvor vi ved, at det styrker alle, når viden og kulturer udveksles på tværs af landegrænser. Det er for mig indbegrebet af danskheden. Det er jeg stolt af. Det bør vi værne om. Erasmus-programmet skaber sammenhold i en tid, hvor der skabes så meget splittelse.

Erasmus-programmet er symbolet på de værdier. I fællesskab med vores europæiske lande sikrer vi, at vi kan sende danske unge afsted med en kuffert pakket med danske perspektiver, kultur og viden. Det beriger de lande, som de kommer til. Og når vi atter ser vores unge i ankomsthallen, så medbringer de en helt ny kuffert, der er fyldt til bristepunktet med oplevelser for livet, nye redskaber og et kendskab til andre sprog og kulturer. Værdien af den kuffert er guld værd. For dem og for Danmark!

Radikale Venstre er et uddannelsesparti.

Vi tror, at uddannelse er er nøglen til et samfund med sammenhold. Hvor vi har forståelse for hinanden. Uanset hvor vi kommer fra. Uanset hvad vi laver. Uanset hvordan vi ser ud. Og uanset hvad vi tror på. Ligegyldigt om det er formel eller uformel uddannelse. Uanset om det foregår på arbejdspladsen, på aftenskolen, universitetet, erhvervsskolen, VUC`en, folkeskolen, efterskolen eller højskolen. For gennem uddannelse møder vi hinanden i øjenhøjde. Vi er fælles om en sag. Vi uddanner os for at udvikle os. Og sammen lægger vi grundstenen til fremtidig vækst og fornyelse. Kun med uddannelse vil vi være i stand til at tage hånd om de udfordringer, som fremtiden byder på. En fremtid i konstant forandring. Her er livslang uddannelse og dannelse forudsætningen for at alle kan tilpasse sig og skabe den fremtid, som de ønsker. 

De udfordringer og muligheder er Danmark ikke alene om. Dem har vi langt hen af vejen til fælles med hele Europa. Derfor elsker jeg det europæiske fællesskab. Lad os løse udfordringerne sammen. Lad os lære af hinanden. Lad os opbygge en fælles ny identitet på tværs af landegrænser. Lad os skabe et fornyet og forstærket sammenhold, hvor vi har en ting til fælles; I det europæiske fællesskab vil vi, at vores børn og unge skal opnå en følelse af samhørighed. Lad derfor det europæiske fællesskab være et uddannelsesfællesskab. 

I kølvandet på Trumps indsættelse, Brexit og et truende fransk valg, stiller eksperter sig i kø for at fortælle om det europæiske fællesskabs sammenbrud. Et Europa, hvor grøfterne graves dybere. Hvor vi i frygtens navn forsegler os i vores osteklokker. Og hvor vi oftere og oftere råber af hinanden på hver vores side af en grænsebom.

Men jeg er født optimist. 

Jeg tror, at en ny entusiasme kan skabes omkring det europæiske fællesskab. Men det kræver, at vi tør vise vejen. At vi tør erkende, at de største resultater skabes i fællesskab. Og at vi holder fast i at åbenhed, udsyn og nysgerrighed skal være en del af vores DNA. Jeg er derfor ikke i tvivl. Erasmus-programmet er indbegrebet af danskheden! Så kære Erasmus-program; Skål og hjerteligt tillykke med fødselsdagen!