Politik

Regeringen på teambuilding-weekend: - Den har brug for noget succes

Fredag og lørdag mødes hele ministerholdet på Fyn. Her skal regeringen drøfte strategien for den kommende tid i dansk politik.

Det er nu knap to måneder siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) trådte ud af porten på Amalienborg Slotsplads og præsenterede Danmarks nye regering. En borgerlig trekløverregering, som, statsministeren håbede, ville betyde en optøning af den fastfrosne situation i dansk politik, så det blev muligt at få gennemført mere politik, end den tidligere Venstre-regering viste sig i stand til.

Siden da har VLAK-regeringen allerede måttet opgive ét af punkterne i sit regeringsgrundlag – nemlig da man efter krav fra Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti måtte opgive at placere Danmarks nye politiskole i Herning. Og på andre områder – blandt andet boligskat og topskattelettelser - ser det ud til at blive svært for regeringen at finde et flertal.

Derfor er målet med det regeringsseminar, der finder sted på Tøystrup Gods på Fyn fredag og lørdag, ifølge TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen, klart:

- Man skal diskutere køreplanen herfra. Regeringen vil meget gerne have fat i nogle sager nu, hvor den kan få succes. Sager hvor den har udsigt til at kunne komme igennem med sin politik, forklarer han.

Højere straffe

Én af de sager er en bandepakke, som regeringen vil præsentere lørdag i forbindelse med regeringsseminaret, og som blandt andet vil indeholde et forslag om højere straffe for skyderier.

- Bandepakken er velvalgt, for her er både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne enige med regeringen. Og regeringen skal nu væk fra sager som den med politiskolen, hvor man led nederlag, og i stedet identificere nogle sager, hvor man kan få lidt medvind, forklarer Peter Lautrup.

Derudover er målet med regeringsseminaret, ifølge Peter Lautrup, at styrke sammenholdet blandt ministrene.

- De 22 ministre skal for første gang møde hinanden til en slags fælles teambuilding. En opbygning af en følelse af, at det her er et hold, ikke bare tre forskellige partier. Det skal foregå i fred og ro på Tøystrup Gods ved Ringe. Og det med fred og ro skal man tage så bogstaveligt, at vi fra medierne bliver nødt til at stå meget langt derfra. Man vil simpelthen ikke forstyrres, siger Peter Lautrup og fortsætter:

- Dertil kommer, at spindoktorer, departementchefer og andre embedsmænd altså heller ikke er her. Det er de 22 ministre, der nu skal tale med hinanden.

Elefanten skal spises i bidder

I efteråret kørte dansk politik fast, fordi der ikke kunne skaffes flertal for Venstre-regeringens stort anlagte 2025-plan. Efter dannelsen af den nye treparti-regering bliver fremgangsmåden anderledes, forklarer Peter Lautrup.

- Det bliver ikke sådan, at man kommer med en meget stor samlet plan, som den tidligere Venstre-regering gjorde med 2025-planen sidste år. Det vil blive splittet op i mange mindre elementer, for som statsministeren sagde, da 2025-planen kuldsejlede: Elefanten skal spises i mindre bidder.