Politik

Politisk ballade om kronprinsen: Her lover Fogh, at det ikke ville ske

Enhedslisten kritiserer, at kronprinsen i IOC-regi stemte imod regeringens linje om russisk OL-udelukkelse.

Det er problematisk, at kronprins Frederik som medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC) sidste år gik imod den danske regerings linje om udelukkelse af Rusland fra legene i Rio.

Det mener Søren Søndergaard, kultur- og idrætsordfører for Enhedslisten, som derfor fredag har bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) redegøre for sagen i folketingssalen.

- Jeg håber, at vi fremadrettet ikke kommer i den situation igen, hvor det kommende statsoverhoved i Danmark offentligt fører en anden udenrigspolitisk end regeringen, siger Søren Søndergaard.

Flertal ville udelukke Rusland

Et bredt flertal i Folketinget ønskede at udelukke Rusland fra OL i Rio. En rapport fra Det Internationale Antidoping Agentur (Wada) afslørede inden legene mange års statsstøttet doping i Rusland.

Men ved den afgørende stemmeafgivning i IOC gik kronprinsen imod Folketings-flertallets linje.

Det måtte ikke ske, påpeger Søren Søndergaard. Han henviser til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).

Enhedslisten kritiserer, at kronprinsen i IOC-regi stemte imod regeringens linje om russisk OL-udelukkelse.

Fogh i 2008: Det vil ikke ske

Tilbage i 2008 lovede Anders Fogh Rasmussen, at der ikke ville opstå en situation, hvor regeringen mente et og kronprinsen noget andet. Det skete blandt andet på et pressemøde i april, forud for kronprinsens valg til IOC. Her forklarede Fogh, at en koordinationsgruppe - med embedsmænd fra blandt andet Statsministeriet - skulle sikre, at regeringens og kronprinsens udmeldinger var på linje.

- Sigtet med en sådan koordinationsgruppe er at sikre, at kronprinsen hele tiden er tæt informeret om hvad der er regeringens og folketingsflertallets politiske linje, så der ikke kommer et modsætningsforhold op imellem det kronprinsen siger, og det, der er den politiske linje.

- Anders Fogh lovede, at det, som skete, ikke kunne ske. Han tog skridt til, at det ikke kunne ske ved at nedsætte en særlig koordineringsgruppe, siger Søren Søndergaard og fortsætter:

- Men vi kan se, at den er gledet ud i sandet med skiftende regeringer, siger Søren Søndergaard.

Det er klokken 10, at Lars Løkke Rasmussen udtaler sig om sagen i folketingssalen.