Politik

Løkke frikender kronprinsen - men anklages for 'udenomssnak'

- Kronprinsen har forvaltet sit medlemskab af IOC på en både hensigtsmæssig og tilfredsstillende måde, lyder det fra statsministeren.

Der er ikke noget at komme efter.

Nogenlunde sådan kan man opsummere statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) budskab i sagen om kronprins Frederiks rolle i beslutningen om at lade Rusland deltage i OL i Rio, som blev diskuteret i folketingssalen i dag.

Kronprins Frederik, der er medlem af Den Internationale Olympiske Komité (IOC), stemte sidste år for, at Rusland kunne deltage i De Olympiske Lege i Brasilien, på trods af at det forinden var blevet afsløret, at landet har haft et omfattende statsstøttet dopingprogram.

Dén beslutning harmonerede ikke med det synspunkt, som et bredt flertal i Folketinget havde i sagen - nemlig at Rusland burde udelukkes fra OL.

Og dét er et stort problem, mener blandt andet Enhedslistens kultur- og idrætsordfører Søren Søndergaard, som derfor fredag har bedt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) svare på spørgsmål om sagen i folketingssalen. Kronprinsen må nemlig ikke træffe andre politiske beslutninger, der går imod holdningen hos et flertal i Folketinget. 

Men under debatten afviste statsministeren kritikken af forløbet:

- Jeg vil gerne understrege, at kronprinsens medlemskab af IOC efter min opfattelse ikke har været en hindring for, at regeringen har kunnet føre sin idrætspolitik, herunder i internationale sammenhænge, lød det fra Løkke, der samtidig slog fast, at ”kronprinsen har forvaltet sit medlemskab af IOC på en både hensigtsmæssig og tilfredsstillende måde.”

Fogh afviste, at det ville ske

Lars Løkke Rasmussens svar var dog langt fra nok til at tilfredsstille Søren Søndergaard:

- Jeg chokerer næppe statsministeren ved at sige, at jeg ikke er helt tilfreds (med svaret, red.). Det var jo udenomssnak, sagde Søren Søndergaard og påpegede, at daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) tilbage i 2008 slog fast, at der ikke ville opstå en situation, hvor regeringen mente et og kronprinsen noget andet.

Det skete blandt andet på et pressemøde i april, forud for kronprinsens valg til IOC. Her forklarede Fogh, at en koordinationsgruppe - med embedsmænd fra blandt andet Statsministeriet - skulle sikre, at regeringens og kronprinsens udmeldinger var på linje.

- Sigtet med en sådan koordinationsgruppe er at sikre, at kronprinsen hele tiden er tæt informeret om hvad der er regeringens og folketingsflertallets politiske linje, så der ikke kommer et modsætningsforhold op imellem det kronprinsen siger, og det, der er den politiske linje, lød det fra Anders Fogh Rasmussen:

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i 2008.