Regeringen vil foreslå en flad beskatning på boliger

Regeringen vil foreslå en flad beskatning på boliger. Det er en afvigelse fra den forrige regerings princip, konkluderer politisk analytiker.

Regeringen vil foreslå en flad beskatning på boligområdet. Det erfarer TV 2.

Udspillet, der skal diskuteres på weekendens regeringsseminar, fraviger den forrige Venstre-regerings princip om, at dyrere boliger skal beskattes med en højere procentsats. 

Det nye udspil lyder på, at man skal betale den samme procentsats i ens ejendomsværdiskat - uanset hvor meget ens bolig er værd. 

- Det bliver en flad skat på det fulde beløb. Det bliver underordnet, hvor meget din bolig er værd, siger Thomas Funding, som er politisk analytiker på TV 2.

Et tænkt eksempel kan være en procentsats på 0,6 for alle boliger uanset værdi. Det betyder, at hvis du ejer en bolig til en værdi af en million kroner, skal du betale 0,6 procent i ejendomsværdiskat - svarende til 6.000 kroner. Har du derimod en bolig til en værdi af ti millioner kroner, skal du betale 60.000 i ejendomsværdiskat.

Ændring på vej

Spørgsmålet om fremtidens boligbeskatning har længe været et centralt diskussionsemne på Christiansborg. 

Dog løftede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sidste år sløret for, hvad regeringens prioriteter er, når Folketingets partier dette efterår skal drøfte, hvordan fremtidens boligskatter skal se ud. Og Løkkes udspil indebar, at boligskatterne skulle sænkes.

- Ingen nuværende boligejere vil komme til at betale mere end med de nuværende skatteregler. Og mange vil komme til at betale mindre, slog statsministeren fast i sin tale i forbindelse med Folketingets åbning.

Med Venstre-regeringens udspil fra oktober var der lagt op til at ændre på den model. Basisskatten skulle sænkes til 0,6 procent og den høje skat til en procent. Samtidig skulle grænsen hæves fra tre til seks millioner. Men nu skal der altså slet ikke være nogen trin.

I dag betaler boligejerne en procent af boligens værdi op til tre millioner kroner og tre procent af resten.