Politik

Khaders familiemedlem er rejst til IS-hovedby: - Det kan ske for alle

En af Naser Khaders nære slægtninge er for nyligt rejst til IS-hovedstaden Raqqa. Radikalisering er en sygdom, der kan ramme alle, siger Khader.

I årevis har Naser Khader som integrationsordfører for Det Konservative Folkeparti været blandt de mest markante stemmer i debatten om bekæmpelse af islamisme og radikalisering af unge muslimer.

Nu viser det sig, at Khader selv har haft problemet med radikalisering tæt inde på livet i løbet af de seneste år.

En af Khaders nære slægtninge - en pige, der er opvokset i Danmark - rejste nemlig for nylig til byen Raqqa i det nordlige Syrien, der er hovedstad for terrororganisationen Islamisk Stat.

Det fortæller politikeren i et interview med TV 2.

- Det er en nær slægtning. Jeg har ikke haft daglige relationer med hende, men mødt hende i forskellige familiesammenhænge. Og som jeg husker det, var hun en gennemsnitlig dansk pige med gennemsnitlige ønsker og drømme, fortæller Naser Khader og fortsætter:

- Vi har været Facebook-venner, og jeg kan huske at hun ’likede’ en del af mine opdateringer, som indimellem jo er meget anti-islamistiske. Men for halvandet års tid siden lagde jeg mærke til en ændring. Hun skrev blandt andet til mig på Facebook, at hun skammede sig over at være i familie med mig.

Khader forklarer, hvordan han efterfølgende fik at vide, at den yngre pige var begyndt til koranundervisning hos en dame på Nørrebro.

- Og derfra gik det stærkt, frem mod at hun nu er i Raqqa – Islamisk Stats hovedstad. Og ifølge dem, der er tæt på hende, har hun giftet sig med en jihadist, som hun lærte at kende via sociale medier.

Kan ske for alle

Naser Khader, der selv er født i Syrien, bruger som medlem af Folketinget og integrationsordfører for Det Konservative Folkeparti meget af sin tid på at forsøge at forhindre, at danske muslimer bliver radikaliserede.   

Naser Khader er Konservatives integrationsordfører.

- Mit budskab er, at det her er noget, der kan ramme alle. En sygdom, der kan ramme, hvis man kommer de forkerte steder og møder de forkerte mennesker, når man er søgende, siger Khader og råder forældre til at være ekstra opmærksomme på at forhindre, at deres børn ender i lignende situationer:

- Man skal være opmærksom på at hjælpe sine børn, hvis de er søgende med at nå frem til noget, der er sundt. Jeg tror, at en af de fejl, der blev begået, var at have den holdning, at ”det går nok over”.

Han fortæller, at den pågældende piges nærmeste slægtninge i Danmark nu er i kontakt med hende, og forsøger at få hende hjem til Danmark. Men Naser Khader er langt fra sikker på, at det vil lykkes.

- Det er svært at komme hjem, når man først er havnet der. Det, man skal huske på, er, at Islamisk Stat er i offensiven i forhold til at få kvinder, der skal ”servicere deres religionshelte”, som de siger. Sidste år var der flere piger end unge mænd fra Vesten, som tog derned. Og når man først er dernede, er det svært at komme ud igen, siger han og tilføjer:

- Og så er det også ulovligt at rejse derned. Når kommer man hjem, bliver man retsforfulgt.