Politik

Muslimske friskoler indberetter få overgreb på elever

Grundskoler indberetter ti gange så ofte overgreb på elever som muslimske friskoler, viser DR's undersøgelse.

Muslimske friskoler indberetter langt færre overgreb til kommunen end folkeskoler. Derfor risikerer børn i muslimske friskoler mindre hjælp, hvis de er udsat for vold, misbrug eller omsorgssvigt.

Det mener lektor Annette Haaber Ihle fra University College Sjælland, om en undersøgelse af indberetninger og elevtal fra muslimske friskoler. Den er lavet af DR Nyheder og P4 København.

I grundskolen laves der generelt én underretning for hver 34. elev. I muslimske friskoler skal der over ti gange så mange - 358 børn - til, før der indberettes.

Stor gruppe af udsatte børn

Annette Haaber Ihle, som har forsket i muslimske friskoler, mener, at det er et problem.

- På de muslimske friskoler, hvor jeg har været, er der en ret stor gruppe af udsatte børn, siger Annette Haaber Ihle.

- Forældrene er ofte arbejdsløse eller har sociale problemer, mange er kommet hertil som flygtninge og kan være traumatiserede. Derfor kunne man godt forvente, at de har mindst lige så mange børn, der er udsat for overgreb eller omsorgssvigt.

Misforståelse mellem to kulturer

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) mener, at man efter friskoleaftalen kan lave skærpet tilsyn med friskoler.

- Hvis en skole kommer under skærpet tilsyn, kan ministeriet i samarbejde med andre myndigheder se på, hvordan skolen lever op til sine sociale forpligtelser, herunder underretningspligten, siger Merete Riisager.

Aziz El-Wali leder den muslimske friskole Al-Hilal i Københavns Nordvest-kvarter. Han oplyser, at skolen vil løse problemerne selv, så kommunen er den sidste udvej.

- I folkeskolen kan lærerne have mindre erfaring med børn og forældre af anden etnisk herkomst end dansk, siger Aziz El-Wali.

- Så når de ser noget, de ikke forstår, så går de til kommunen, selv om det i virkeligheden handler om en misforståelse mellem to kulturer.