Her skal den nye politiskole ligge

Regeringen ville egentlig helst have placeret den nye politiskole i nye bygninger i Herning. Men det har S og DF forhindret.

Den nye vestdanske politiskole kommer til at ligge i Vejle.

Det står klart, efter at justitsminister Søren Pape (K) tirsdag eftermiddag meddelte, at regeringen på baggrund af de politifaglige anbefalinger har besluttet, at den tidligere sygeplejeskole i Vejle skal huse politiskolen.

Spørgsmålet om placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark har de seneste måneder udviklet sig til et politisk slagsmål blandt partierne på Christiansborg.

VLAK-regeringen skrev i regeringsgrundlaget fra november, at de – på baggrund af anbefalinger fra Rigspolitiet – ønskede at placere den nye politiskole som et nybyggeri i Herning. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har til gengæld længe argumenteret imod ideen om et nybyggeri og krævet, at politiskolen i stedet skulle placeres i en af de eksisterende bygninger, som en række jyske kommuner - men ikke Herning - har budt ind med. Nybyggeri vil både blive for dyrt og tage for lang tid at få færdiggjort, har argumentet lydt fra de to partier.

Mandag bøjede regeringen sig så for kravet og meddelte, at skolen vil blive placeret i en eksisterende bygning. Og nu er regeringen altså klar med en anbefaling af hvilken bygning, der skal bruges til formålet:

- Vi er i en situation nu, hvor regeringen stadig frygtelig gerne vil bygge en helt ny politiskole. Det kan vi ikke. Det findes der ikke 90 mandater, der vil. Nu har vi så kigget i rapporten (fra Rigspolitiet og Bygningsstyrelsen, red.) igen, og den siger helt klart, at der på en delt førsteplads er to byer; Vejle og Skanderborg. Og der peger vi nu på Vejle, fordi der får vi mest for pengene og det går hurtigst, siger Søren Pape.

Den tidligere sygeplejeskole i Vejle skal gennemgå en større ombygning for at blive klar til at huse nye politirekrutter. Der er også brug for at bygge nye idrætsfaciliteter og en skydebane på området. Ifølge Vejle kommune kan politiet være i gang med at uddanne betjente på skolen i 2018.

- Jeg vil fra nu af bestræbe mig på, at vi kommer hurtigt i gang. Får tegnet bygningerne, inddraget personalet og gjort alt det vi skal, så vi kan sætte speed på den her proces nu, siger Søren Pape.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl slår fast, at han nu vil bakke op om den eksisterende bygning, som Rigspolitiet og regeringen vurderer er bedst egnet:

DF-formandens reaktion på at regeringen vil placere en ny politiskole i Vejle.

Politiforbundet chokeret

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt har længe argumenteret for, at der er behov for at bygge en ny politiskole fra bunden, for blandt andet at ”leve op til krav om sikkerhed og faciliteter". Han var mandag både "rystet og chokeret", da det stod klart, at skolen ville blive placeret i en allerede eksisterende bygning.

- Jeg troede egentlig, som alle har talt om, at man var enige om at give nogle ordnede og gode forhold efter det, der skete 14. og 15. februar 2015 (terrorangrebet i København red.), sagde han.

Blandt de øvrige kommuner, der havde budt ind med mulige bygninger til at huse skolen, er Skanderborg, Holstebro og Sønderborg.