Politik

V-borgmestre i ordkrig: - Lad være med at nedgøre os

- Man skal holde op med at forsøge at lægge gift ud for hinanden, lyder det fra Vejles borgmester i sagen om en ny politiskole.

Den højspændte politiske kamp om placeringen af Danmarks nye politiskole får nu partifæller til at lange ud efter hinanden.

Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V) angriber Hernings borgmester Lars Krarup (V) for at være både ”usaglig” og ”nedgørende” i sin argumentation. Årsagen er en tekst, som Krarup i weekenden lagde op på sociale medier. Her beskriver Krarup Vejles bud på en placering af politiskolen – en tidligere sygeplejerskeskole i byen – som ”gammel”, ”udtjent” og med ”40 måneders ombygningstid.:

Men det er både faktuelt forkert og en uskøn måde at forsøge at få politikerne på Christiansborg overbevist om at vælge Herning, mener Arne Sigtenbjerggaard.

- Jeg synes, det er forkert at nedgøre vores bud. Når man ikke selv har været der og se bygningerne, men alligevel skriver at de er udtjente. Det synes jeg ikke er i orden, siger Vejle-borgmesteren til TV 2 og fortsætter:

- Og noget af det, han beskriver, er netop nogle af de ting, vi mener, er forkert i den rapport fra Rigspolitiet (som vurderede forskellige muligheder for at placere skolen, red.). For eksempel at det vil tage 40 måneder at bygge om. Det passer ikke, og det er der en lokalplan, som viser.

Regeringen klar til at opgive Herning

Spørgsmålet om placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark har de seneste måneder udviklet sig til et politisk slagsmål både blandt en række jyske borgmestre og blandt politikerne på Christiansborg. Regeringen har tidligere argumenteret for, at skolen skulle placeres i et nybyggeri i Herning.

Torsdag aften meddelte justitsminister Søren Pape (K) så, at regeringen er indstillet på at opgive at placere skolen i Herning. Men, fastholder Pape, politiskolen skal stadig bygges op fra bunden og ikke placeres i eksisterende bygninger.

Det afviser Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti dog: Politiskolen skal placeres i allerede eksisterende bygninger, som en række kommuner allerede for længst har budt ind med, mener de to partier.

Dermed er situationen på Christiansborg fastlåst – og tidspunktet for hvornår nye politirekrutter kan påbegynde deres uddannelse, er skubbet endnu længere ud i fremtiden. Det på trods af, at et stort flertal i Folketinget i mere end et år har været enigt om, at der er behov for en ny politiskole.

Og mens folketingspolitikerne mandag morgen mødes igen for at forsøge at nå til enighed om en placering, har Arne Sigtenbjerggaard en opfordring til sin borgmester-kollega i Herning:

- Skal vi nu ikke lade dem, der tager beslutningen, gøre det. Tingene må gå sin gang. Men jeg synes, man skal holde op med at forsøge at lægge gift ud for hinanden.

Spørgsmålet om placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark har de seneste måneder udviklet sig til et politisk slagsmål både blandt en række jyske borgmestre og blandt politikerne på Christiansborg.

Men det er vel i orden at han – akkurat som dig – kæmper for at få politiskolen placeret i den kommune han repræsenterer?

- Selvfølgelig. Han skal kæmpe for Herning og jeg for Vejle. Og det har jeg fuld respekt for. Men når han lægger noget ud, der fremstiller os om et elendigt valg, så er jeg nødt til at fortælle hvordan fakta er, siger han og fortsætter:

- Og når jeg er blevet ved med at tale varmt for vores bud, så er det blandt andet fordi, at politiets efter- og videreuddannelse allerede ligger i området. Så vi ligger geografisk hamrende godt. Og jeg kæmper vores sag indtil sidste punktum er sat i denne sag. For jeg synes, det rigtige valg vil være hos os, siger Arne Sigtenbjerggaard.

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt mener – ligesom regeringen - at en der er behov for at bygge en ny politiskole fra bunden, for blandt andet at ”leve op til krav om sikkerhed og faciliteter.”