Politik

Regeringen bøjer sig i sag om politiskole: - Jeg er rystet og chokeret

Regeringen har lyttet til flertal og imødekommer mandag kravet om at placere ny politiskole i eksisterende bygninger.

Regeringen imødekommer flertal og er parat til at placere ny politiskole i Vestdanmark i eksisterende bygninger.

- Jeg er rystet og chokeret. Jeg troede egentlig, som alle har talt om, at man var enige om at give nogle ordnede og gode forhold efter det, der skete 14. og 15. februar 2015 (terrorangrebet i København red.), siger Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, om Folketingets beslutning om at oprette den nye politiskole i eksisterende bygninger.

Politiforbundets formand Claus Oxfeldt mener – ligesom regeringen indtil nu har ment - at der er behov for at bygge en ny politiskole fra bunden, for blandt andet at ”leve op til krav om sikkerhed og faciliteter".

Regeringen klar til at opgive Herning

Spørgsmålet om placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark har de seneste måneder udviklet sig til et politisk slagsmål både blandt en række jyske borgmestre og blandt politikerne på Christiansborg. Regeringen har tidligere argumenteret for, at skolen skulle placeres i et nybyggeri i Herning. Det står i regeringsgrundlaget for VLAK-regeringen. 

Torsdag aften meddelte justitsminister Søren Pape (K) så, at regeringen er indstillet på at opgive at placere skolen i Herning.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har længe strittet imod et nybyggeri og krævet, at politiskolen skal placeres i eksisterende bygninger. 

- Vi har taget udgangspunkt i den aftale, som vi lavede for 14 måneder siden, hvor vi lavede en rapport, der skulle vise mulighederne ved at etablere politiskolen i eksisterende bygninger. Det ser ud til at have gjort indtryk på regeringen – og det er vi glade for, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Om hele forløbet siger retsordføren:

- Det har været et pinagtigt forløb at følge. Jeg tror, mange danskere har taget sig til hovedet og tænkt: hvorfor kan de ikke bare blive enige om, hvor den skole skal ligge. Det har været en hård fødsel. Jeg håber, at det bliver et smukt barn.

Peter Kofod Poulsen kan ikke på nuværende tidspunkt sige klart, hvor Dansk Folkeparti mener, at den nye politiskole skal ligge.

- Nu skal regeringen have lov at sunde sig.

Heller ikke Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er klar i mælet om placeringen, men glæder sig over enigheden om at etablere skolen i eksisterende bygninger.

- Ligegyldigt hvilke eksisterende bygninger det bliver, skal der udføres en renovering. Formålet er, at de første betjente skal kunne uddannes fra 2018, siger retsordføreren.

Ærgerlig justitsminister

Tirsdag eller onsdag kommer regeringen med et forslag til en placering for politiskolen, fortæller Pape, der anerkender, at det er et nederlag for regeringen. 

- Jeg synes, at det er ærgerligt. Jeg synes, at dansk politi havde fortjent, at vi havde bygget en ny skole. Det havde været bedst. Jeg kan meget, men jeg kan ikke håndtere, at der ikke er 90 mandater, siger Pape efter mandagens møde.

- Så trak jeg tilbage fra Herning, fordi det ikke skal være geografi, der forhindrer en ny politiskole. Nu må vi nøjes med den næstbedste løsning, siger Pape. Det er lidt over et år siden, at politiforliget faldt på plads.

Rigspolitiet har i en rapport konkluderet, at det vil være muligt at benytte en eksisterende bygning, men at en ny vil sikre de bedste rammer for uddannelsen. Bliver det ikke et nyt byggeri, anbefaler Rigspolitiet tre konkrete bygninger i henholdsvis Vejle, Skanderborg og Holstebro.