Kommentatorer: Kaos og ydmygelse for regeringen

Det står nu klart, at en ny politiskole ikke bliver placeret i Herning. Regeringen har håndteret sagen elendigt, mener flere kommentatorer.

Sagen om placeringen af en ny politiskole i Vestdanmark skulle egentlig have været en vindersag for regeringen. Men den er endt som et klokkeklart politisk nederlag for Løkke og hans ministerhold.

Sådan lyder analysen fra TV 2s politiske redaktør Anders Langballe, efter at regeringen mandag morgen gav sig efter krav fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, således at det nu ligger fast, at politiskolen skal placeres i en af de allerede eksisterende bygninger, som en række kommuner har budt ind med.

Regeringen havde ellers – på baggrund af anbefalinger fra Rigspolitiet – skrevet i regeringsgrundlaget, at den nye politiskole skulle opføres som et nybyggeri i Herning.

- Det er en suppedas og et kaos for regeringen. Og i forhold til noget, der egentlig burde være en klar vindersag. Placeringen af en politiskole – en meget populær uddannelsesinsitution – er en stor gave, som man kan give til en jysk eller fynsk kommune. Men det er endt med en kæmpe problemsag for regeringen, fordi de politisk set har spillet deres kort så elendigt og er blevet udstillet, siger Anders Langballe.

Afklaring om få dage

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har længe afvist ideen om at bygge en ny politiskole fra bunden. Det vil både blive for dyrt og tage for lang tid, lyder argumentet fra de to partier. Og også en række af de jyske kommuner, der på opfordring fra regeringen har indsendt bud på eksisterende bygninger, der kunne huse en politiskole, har kritiseret regeringens håndtering af sagen.

- Venstre var allerede før valget ret fast besluttet på, at en ny vestdansk politiskole skulle placeres i Herning. Alligevel tilrettelægger man et forløb, hvor man giver indtryk af at det er et åbent spil. Man siger til jyske og fynske kommuner, at de skal byde ind. Det bruger en række kommuner ressourcer på. Og så beslutter man alligevel, at den skal laves som nybyggeri i Herning. Hele den proces har gjort mange vrede, forklarer Anders Langballe.

Også politisk kommentator Hans Engell mener, at regeringens håndtering har været ringe.

- Det er en meget stor ydmygelse for Lars Løkke. Efter meget lange og tragikomiske forhandlinger er det landet på, at det bliver i eksisterende bygninger og ikke i Herning, siger han til Ritzau og fortsætter:

- Sagen har fra starten været fuldstændig fejlhåndteret.

Justitsminister Søren Pape (K) meddeler, at regeringen indenfor få dage vil fortælle, hvor politiskolen skal placeres. Blandt de kommuner, der har budt ind med eksisterende bygninger, er Hostebro, Skanderborg og Vejle.