Politik

Danske styrker skal bekæmpe Islamisk Stat på landjorden i Syrien

Regeringen vil ikke oplyse, hvor mange danske specialstyrker, der skal indsættes i området.

Der er politisk flertal for at indsætte danske specialstyrker i Syrien i kampen mod terrororganisationen Islamisk Stat. Hidtil har danske styrker kun kunnet operere på irakisk jord. 

Det meddeler forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn på Christiansborg fredag formiddag.

- Indsatsen mod ISIL (Islamisk Stat, red.) er en vigtig udenrigs- og sikkerhedspolitisk prioritet for regeringen, siger Anders Samuelsen.

- Regeringen har derfor på baggrund af en konkret henvendelse fra koalitionen besluttet at udvide opgaverne for specialoperationsstyrkerne i Irak og Syrien.

Ministrene ønsker ikke at oplyse, hvor mange specialstyrker der skal indsættes, eller hvor i Syrien de kommer til at operere.

Radikale, SF, EL og Alternativet imod

På Twitter skriver Radikales forsvarsordfører Martin Lidegaard, at hans parti ikke støtter beslutningen: 

Heller ikke Enhedslisten, SF eller Alternativet bakker op. 

- Vi går ind i det her med hovedet under armen, siger SFs forsvarsordfører Holger K. Nielsen. 

Socialdemokraterne bakker til gengæld op om at udvide de danske soldaters mandat. 

- Vi har hele vejen igennem støttet den brede, internationale koalitions indsats mod Islamisk Stat, som utvivlsomt er en af de værste terrororganisationer netop nu. Derfor er vi nødt til at få dem nedkæmpet. Vi betragter det som en ny opgave men dog en opgave, der ligger i forlængelse af det, vi tidligere har givet mandat til i Folketinget, siger partiformand Mette Frederiksen til Ritzau.

Også Dansk Folkeparti bakker op om beslutningen.