Donald Trump

Leif Davidsen: Putin og Trump udgør en farlig cocktail

Indsættelsen af Donald Trump som USA's præsident betyder, at vi går en usikker tid i møde, mener forfatter og journalist Leif Davidsen.

På fredag hedder USA's præsident Donald Trump. Og det kan være farligt, mener Leif Davidsen. Det er særligt Trumps udtalelser om at NATO er forældet, der bekymrer den anerkendte forfatter.

- At sætte spørgsmålstegn ved alliancen, som har sikret fred og frihed og kalde det en forældet organisation. Og at sige, vi ikke længere har brug for NATO’s skjold og beskyttelse. Det synes jeg er meget usædvanligt. Og egentlig lidt frygtindgydende, siger Leif Davidsen i programmet Lippert - et walk and talkshow.

Og forfatterens bekymring bliver kun styrket af de lignende meldinger, der kommer fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, som ikke har den store tiltro til NATO’s intentioner.

- I Ruslands optik er NATO et levn fra den kolde krig. En aggressiv militærmagt, som kun har et formål her på jorden, nemlig at holde Rusland nede, forklarer Leif Davidsen.

En cocktail til uro

Det giver anledning til uro, når to store ledere i så usædvanligt skarpe vendinger stiller spørgsmålstegn ved en organisation, der skal beskytte os, mener Leif Davidsen.

- Vi har en kommende præsident i USA, der ikke følger spillereglerne. Og vi har faktisk også en leder i Moskva, der heller ikke følger de vedtagne spilleregler. Det er selvfølgelig en potent cocktail til uro, siger Leif Davidsen.

Leif Davidsen er kendt for sine spionromaner, der ofte tager udgangspunkt i Rusland. Et land han kender indgående fra sin tid som korrespondent i Moskva i 80’erne. På trods af at have været korrespondent i den urolige tid, så er det de kommende år, der virkelig giver anledning til bekymring, forklarer Leif Davidsen.

- Jeg synes, det er en ufattelig usikker verden, vi står i nu. Der er så mange usikkerhedsmomenter forbundet med Trumps indsættelse som præsident. Og i det hele taget, hvad han vil gøre de kommende fire år. 2017 starter på den mest uforudsigelige måde, noget år nogensinde er startet i min levetid.