Politik

BLOG: Vi kan ikke vente på Noas ark

Med rekordhøje temperaturer, nedsmeltning af polerne og hyppigere oversvømmelser taler klimaet sit eget sprog: vi skal handle nu og hurtigt.

I dele af Arktis var gennemsnitstemperaturen 20 grader over normalen i november sidste år. Kæmpemæssige isblokke rev sig løs, og samlet set smeltede der ismasse ved polerne på størrelse med Indien.

Mere ekstremt vejr med tørke, vandmangel, hungersnød og flere mennesker på flugt er blandt de største trusler mod verden, ifølge en ny rapport af World Economic Forum. Dette er på agendaen, når verdenseliten mødes i de schweiziske alper i Davos i disse dage.

I Danmark kan vi bygge diger og sikre vores kyster, men rundt omkring i verden ser vi allerede nu, at folk må flygte på grund af klimaforandringer. Meget tyder også på, at klimaforandringer og ekstremt vejr var med til at antænde krigen i Syrien, hvor mangel på mad og vand skabte stort social armod.

Ifølge en rapport fra NGO’en CARE vil vi frem mod 2050 opleve op mod 250 millioner permanent fordrevne mennesker og op mod 700 millioner mennesker, der er midlertidig fordrevne. Lykkedes vi med at begrænse klimaforandringerne de næste årtier, bliver der formentlig færre - fortsætter vi som hidtil, bliver der formentligt flere.

I Danmark kan vi ikke engang blive enige om at modtage 500 kvoteflygtninge. Jeg tør ikke tænke på, hvordan vi skal håndtere en verden med en fem- eller tidobling af antallet af mennesker på flugt fra krig, konflikt og klima. Der er ingen tvivl om, at de udfordringer, vi står over for, kræver handling nu.

Selvom Trump benægter klimaforandringer og sår tvivl om den globale klimaftale, som verdens ledere vedtog i Paris i 2015, er der også gode nyheder. Kinas leder, Xi Jinping, er nemlig fuldt klar over konsekvenserne af klimaforandringerne og opfordrer på mødet i Davos til, at alle lande respekterer internationale aftaler. Han argumenterede imod lukkede grænser og protektionisme. Det er en nærmest omvendt verden, hvor Kina insisterer på respekt for internationale klimaaftaler og frihandel, mens USA kommende præsident taler for det modsatte.

Danmark er en lille brik i et meget stort spil, men vi kan gøre en kæmpe forskel. Både herhjemme og i verden. Vi skal arbejde på internationale og fælles løsninger på grænseoverskridende problemer. Vi skal arbejde for langtidsholdbare løsninger i EU, både for et bedre klima og for en retfærdig og human behandling af mennesker på flugt. Vi må ikke lukke os om os selv.

Vi skal ikke vente på Noas ark og håbe på at komme med. I stedet skal vi gå foran og vise vejen. For klimaet skal vi vise, at det er muligt at omstille til vedvarende energi. Vi er allerede godt på vej som førende inden for vindenergi. Vi kan endda sælge vores løsninger til andre lande, fordi vi har udviklet viden og teknologi som foregangsland. Dette skal vi blive ved med. Også med at omstille måden vi transporterer os på. Vi skal have elbiler, delebiler, flere cykler og smartere løsninger. Vi skal have et bedre landbrug, der giver mening for både natur og mennesker. Vi skal turde sætte ambitiøse mål, udvikle nye løsninger og vise vejen. Både for planeten, vores egen og fremtidige generationer skyld.