Tidligere Venstre-minister i kritik af uddannelsesloft: - Jeg kan blive noget så gal

Uddannelsesloftet sender et underligt signal til de unge, mener Venstres Eva Kjer Hansen. Det er en 'glimrende lovændring', lyder partiets svar.

Folketingsmedlem for Venstre Eva Kjer Hansen langer nu kraftigt ud efter det såkaldte uddannelsesloft, som regeringen fik vedtaget for kun en måned siden.

- En gang imellem kan jeg blive noget så gal. Det er, når vi svigter vore egne værdier i det politiske spil, skriver den tidligere miljø- og fødevareminister i et opslag, som hun har kaldt 'Uddannelsesloft vs Liberale Værdier' på Facebooksiden 'Venstre i Kolding'.

Før jul vedtog regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet at begrænse unges mulighed for at tage mere end en uddannelse.

Men det var en fejl, og regeringen bør ændre lovgivningen igen, lyder det under en måned senere fra Eva Kjer Hansen, der så sent som for et år siden var en del af ministerholdet i Lars Løkke Rasmussens Venstre-regering.

- Mit store politiske ønske for 2017 vil være, at vi tør indrømme, at vi laver fejl, og at vi vil have modet til at rette op det, skriver hun.

Lovforslag mod dobbeltuddannelser

  • Som udgangspunkt skal det ikke længere være muligt for alle, der har gennemført en videregående uddannelse, at blive optaget på en yderligere fuldt statsfinansieret videregående uddannelse på samme eller lavere niveau.
  • Det vil betyde, at en uddannet pædagog for eksempel ikke efterfølgende kan læse til sygeplejerske.
  • Det vil stadig være muligt at tage en dobbeltuddannelse, hvis der er en særlig efterspørgsel på området
  • Planen er, at forslaget skal træde i kraft efter årsskiftet
  • Det er regeringen, S og DF, der har indgået aftalen om et uddannelsesloft

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet

- Danskere skal uddanne sig mere

Loftet betyder, at man ikke længere vil kunne tage to videregående uddannelser på samme eller lavere niveau på statens regning. En sygeplejerske vil for eksempel ikke gratis kunne uddanne sig til pædagog.

Men ifølge Eva Kjer Hansen var det kun en fordel, da man havde mulighed for at supplere sin uddannelse.

- Vi har ikke brug for, at danskerne uddanner sig mindre. Tværtimod skal de uddanne sig mere. Og det bliver kun vigtigere i de kommende år, skriver hun.

Aftalen mellem regeringen, DF og S blev lavet for at spare 300 millioner kroner, der mangler fra dagpengeaftalen fra året før.

Men det var ikke det rigtige sted at spare, mener Eva Kjer Hansen.

- Ændringen vil give en besparelse på 300 millioner kroner. Ud af et offentligt budget på over 1000 milliarder kroner. Det svarer til en tredjedel af en promille. Det er et meget lille økonomisk bidrag, der findes ved at indføre et loft over uddannelser. Signalværdien er til gengæld voldsom, skriver hun.

Underligt signal til de unge

Da uddannelsesloftet blev vedtaget i december, affødte det hurtigt protester fra de studerende, og i løbet af bare fem døgn havde mere end 60.000 støttet op om underskiftsindsamlingen ’Mod lovforslaget om uddannelsesloft’.

Og nu får de altså støtte fra en uventet kant.

- Tilbage står, at vi med denne begrænsning i det danske uddannelsessystem sender et underligt signal til de unge, der med rette er bekymrede for, om de får valgt rigtigt første gang, skriver Eva Kjer Hansen i opslaget, som du kan se her under.

Men Eva Kjer Hansen står indtil videre alene i Venstres folketingsgruppe med sin kritk.

Uddannelsesloftet er en 'glimrende lovændring', og det har en 'god balance', lyder reaktionen fra partiets politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er en fin kritik, jeg er bare ikke enig i den, vi har to forskellige synspunkter på det. Venstres holdning er, at vi som samfund betaler for én uddannelsesretning i udgangspunktet. Hvis den viser sig at blive forældet eller ikke at kunne bruges, så kan man få en anden uddannelse, siger han til ritzau.